De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Feestelijke optocht voor de DR Congo!
DR CONGO -

Feestelijke optocht voor de DR Congo!

zondag 6 juni 2010 00:11
Spread the love

Go Congo Liboso!

Start: 26/06/2010 – 14:00 End: 26/06/2010 – 19:00

50 jaar geleden ging de Congolese bevolking de strijd aan voor een onafhankelijke staat : dat moet gevierd worden! Het is ook dankzij deze mobilisatie en verschillende politieke figuren zoals onder andere Patrice Lumumba dat België niet langer een koloniaal land is. Aanstekelijke Congolese ritmes voeren ons langs enkele van de vele plekken in Brussel die verwijzen naar de koloniale periode.

In het kader van de ‘Congo Liboso’ campagne van de solidariteitsbeweging intal, trekken we zaterdag 26 juni met een feestelijke stoet doorheen de straten van Brussel. We willen gehoord en gezien worden! Wij verwachten jullie met velen!

Op aanstekelijke Congolese ritmes, zullen we door Brussel wandelen en de tijd nemen om o.a. stil te staan bij het Koninklijk Paleis, het standbeeld van Leopold II, het Luxemburgplein, het Leopoldpark en enkele andere plaatsen die verwijzen naar de koloniale periode. Maar tegelijkertijd willen we ook een kritische noot plaatsen. Wat waren de verhoudingen tussen België en Congo op politiek en economisch vlak ? En vooral, hoe zit dat nu anno 2010 ? Kan men spreken van een reëel onafhankelijke RD Congo ? Of spreken we van een neokoloniale periode?

In 1960, 50 jaar geleden schreef Patrice Lumumba in zijn laatste brief aan zijn vrouw:

« Sans dignité, il n’y a pas de liberté, sans justice, il n’y a pas de dignité,sans indépendance, il n’y a pas d’hommes libres »
 

Deze laatste woorden vind je ook terug op onze nieuwe Congo T-shirt! Bestel hem snel hier  en draag de T-shirt tijdens de optocht of op de onafhankelijkheid van Congo, 30 juni!

Start feestelijke optocht

We beginnen de optocht om 14u aan het centraal station van Brussel, waarna we op verschillende plaatsen halte houden om even stil te staan bij bepaalde plekjes in Brussel.

Grote finale | eindpunt

Dit vindt plaats in het Jubelpark om 17u. Er staat vanalles op het programma waarbij de Congolese hapjes, drankjes en natuurlijk de Congolese muziek niet mogen ontbreken!

Het volledige traject van de optocht vind je hier!

Iedereen is welkom! Afspraak om 14u in de Koloniënstraat OF om 17u in het Jubelpark!

Meer info?! www.intal.be | 02/209.23.63 | info@intal.be

take down
the paywall
steun ons nu!