De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Feest mee met Jong Groen! op de laatste trein

Feest mee met Jong Groen! op de laatste trein

woensdag 8 juni 2011 11:34
Spread the love

Het kan niet dat de trein van 0u27 die de laatste reizigers van Brussel richting Oostende brengt, zonder meer geschrapt wordt. Dit is voor vele mensen, en jongeren in het bijzonder, het enige alternatief om na een concert, avondvergadering of vriendenbezoek in Brussel nog zonder wagen thuis te raken. “De NMBS snijdt in de bewegingsvrijheid van vele jongeren, kondigt dit veel te laat aan en vindt het niet nodig een alternatief te voorzien.”, legt Bart Dhondt, voorzitter van Jong Groen! uit. “Wij gaan daar niet mee akkoord en zullen daarom massaal aanwezig zijn op deze laatste rit. We bouwen een feest voor meer laatavondtreinen in plaats van minder.”

Slechts drie weken voordat de laatste rit verdwijnt, wordt er over deze wijziging gecommuniceerd. “Er wordt gewerkt, er is geen alternatief en bovendien zitten er toch nauwelijks reizigers op deze trein.”, luidt de verklaring van de spoorwegmaatschappij. Tot overmaat van ramp kon de woordvoerder niet bevestigen of de trein na de werken nog wel terug komt.

“Met deze communicatie maakt de NMBS duidelijk dat ze weinig respect heeft voor haar (late) klanten. Dat er geen alternatief is, heeft ze louter aan zichzelf te danken. Beide routes tussen Brussel en Gent worden namelijk tegelijk aangepakt. Mocht dit bij wegenwerken gebeuren stond heel het land op zijn kop. Door een betere coördinatie van de werken was dit eenvoudig te vermijden geweest.”, aldus Bart Dhondt. Ook het lage reizigersaantal is zeer relatief. Volgens ruwe schattingen van ‘TreinTramBus’ nemen op weekdagen 80 mensen deze trein (goed voor twee volle tourbussen), in het weekend loopt dat aantal op tot 200. Bovendien zijn dit geen dagelijkse klanten: velen nemen deze trein slechts af en toe. Dat betekent dat het hier gaat over een zeer grote groep reizigers wiens alternatief wordt afgenomen.

Jong Groen! legt zich hier niet bij neer en vraagt daarom een onderhoud met de NMBS. Het draagvlak en ook reizigerspotentieel voor late treinen is groot. Meer dan ooit moet het de ambitie zijn van de spoorwegen om een waardig alternatief voor de wagen te zijn. Als de mogelijkheid om ook ‘s avonds per trein terug te keren wegvalt, gaat dat al niet meer op.

Iedereen die zich benadeeld voelt bij het schrappen van deze trein is welkom om samen met Jong Groen! de laatste laatste rit te maken. De nacht van zaterdag 11 juni op zondag 12 juni vertrekt de trein om 00u27 in Brussel-Centraal.

We maken er iets leuks van. Niet omdat het verdwijnen van deze trein iets vrolijks is. Wel om een duidelijk statement te maken dat meer laatavondtreinen nodig zijn in plaats van minder, dat er wel degelijk een publiek voor bestaat en dat dit publiek de nodige aandacht en respect verdient en zich niet laat negeren.

De aankondiging van de actie op Facebook zorgde alvast voor een stroom aan reacties. Een honderdtal kondigt er aan aanwezig te zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!