De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Febelfin maakt er een potje van

Febelfin maakt er een potje van

dinsdag 8 maart 2011 10:43
Spread the love

De banken maken er werk van’: onder deze titel heeft Febelfin gemeend vandaag de kranten te moeten sieren met een paginagrote advertentie. Febelfin is de federatie van de Belgische financiële sector. Het is duidelijk dat Febelfin vindt dat de sector ‘goe bezig’ is. De advertentie doet denken aan de tv-spotjes waarmee het ‘keurmerk’ voor varkensvlees zichzelf promoot. Gelukkig is er nog het spreekwoord over eigen lof om de advertentie te duiden.

Febelfin heeft het onder andere over het bedrag dat de banken aan de vorming van medewerkers spenderen. Dat blijkt de kostprijs van de dienstreis van de gewezen politiebaas liefst meer dan 2000 maal te overtreffen! Febelfin stelt dat de medewerkers ‘de ruggengraat vormen van een branche die hard werkt aan een wederopbouw van het vertrouwen en aan een toekomst voor de sector.’ Van de loketbediende en van de mensen op de diensten kan dat gezegd worden, maar over de ‘fat cats’ zeker niet. Zelfs de gouverneur van de Bank of England zei onlangs dat die uit de crisis niet de noodzakelijke lessen hebben geleerd. Dat is natuurlijk zo. Klanten worden nog altijd uitgebuit. Ze moeten het stellen met een magere vergoeding op de spaarrekening, terwijl de bonussen voor de CEO’s nog steeds de pan uit swingen. Van ‘een boterham minder eten’ is voor hen vooralsnog geen sprake.

Ook in het buitenland is dat zo. Bob Diamond, de topman van de Britse bank Barclays, vangt voor 2010 bovenop zijn normale loon een bonus van 7,6 miljoen euro. Hij staat in Groot-Brittannië symbool voor de excessen in de financiële wereld. Over de vergoedingen van de toplui van de Belgische banken wordt bijzonder weinig gepubliceerd. Onze media laten zich ondertussen flink betalen voor de paginagrote advertenties van Febelfin.

Onlangs protesteerde Febelfin tegen de bankenheffing die het garantiefonds voor de spaarders moet spijzen. Vandaag blijkt dat ook de Nederlandse banken een bankheffing opgelegd krijgen om een gezamenlijke spaarpot aan te leggen voor het geval er een bank kapseist en de spaarders een beroep moeten doen op het depositogarantiestelsel.

‘In tegenstelling tot wat velen ons willen doen geloven is de crisis niet achter de rug, ze is hoogstens even verdoofd’, schreef zelfs econoom Geert Noels op 5 maart op zijn blog.

www.openbarebank.be
 

take down
the paywall
steun ons nu!