De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Fanti Reggae uit Ghana

donderdag 23 april 2020 14:01
Spread the love

Y-Bayani (lees als Why-Bayani) is een Fanti reggae artiest die op punt staat om de Europese harten te veroveren. 

Y-Bayani werd enkele jaren geleden door Max Weissenfeld ontdekt in het Ghanese kuststadje Salpond, thuisbasis van highlife grootmeester Ebo Taylor. Y-Bayani werkt er als klokkendokter, maar zijn grote passie is Ghanese highlife en Fanti reggae. Max was net bezig aan de opnames van ‘Invisible Joy’, het album van zijn Polyversal Souls en Y-Bayani werd uitgenodigd om een nummer op dat album in te zingen. Het nummer ‘Asembi Ara Amba’ werd de uitschieter op dat album en verdrong zelfs op dat album de sterke single ‘Sad Nile’ met de legendarische Ethiopische toetsenist Hailu Mergia naar de achtergrond. Een solo debuut was nu slechts een kwestie van tijd en de single ‘Get Away’ verscheen in de zomer van 2016 op het Berlijnse Philophon label. Een bescheiden label met een voorliefde voor Ethiopische jazz en Ghanese highlife, en vooral een voorliefde voor vinyl. Jimi Tenor, Hailu Mergia, Alogte Oho, Guy One en Idris Ackamoor zijn maar enkele namen die de laatste jaren via Philophon hun singles aan de man brachten.

In 2017 trok Max terug naar Ghana om meer materiaal op te nemen met Y-Bayani. Op de laatste dag van de opnames kreeg Y-Bayani onverwacht bijstand van een fantastische stem. De opnameploeg was wanhopig aan het wachten voor de tweede stem van Y-Bayani om de tweede single ‘Rehwe Mie Enyim’ op te nemen. De bewuste zangeres kwam na een uur nog niet opdagen en Max belde in allerijl een vriendin van het lokale kerkkoor om het ontbrekende gedeelte in te zingen. En wat toen gebeurde, verbaasde eenieder: een samensmelting van twee adembenemende stemmen en het duo Y-Bayani & Baby Naa was geboren. 

Y-Bayani laat duidelijk zien dat hij de meest intrigerende roots-reggae-sensatie uit Ghana is met parels zoals ‘Nsie Nsie’ en ‘Asafo Weyasi’.. Op het album wordt het duo ondersteund door de weelderig groovende Band of Enlightenment, Reason and Love die de afsluiter op dit fantastische album voor hun rekening nemen. ‘Nsie Nsie’ zal bij vele liefhebbers van roots reggae, African gospel & Ghanese highlife heel goed in de smaak vallen. 

Het album ‘Nsie Nsie’ verschijnt op 1 mei op Philophon en is zowel digitaal als op vinyl verkrijgbaar.

In de nieuwe episode van Global Riddims spelen we enkele songs van het album. Verder ook aandacht voor Gnawa meets Electronic met de Marokkaanse Brusseleir Cheb Runner aka Gan Gah, die de zeer volwassen ‘Tachnawit EP’ uitbracht op het Belgische Rebel Up Records. En meer Gnawa Electric met Gnawa meester Rabii Harnoune in samenwerking met de Duitse producer VB Kühl die verrassen met het album ‘Gnawa Electric Laune’. Een andere Duitse producer Daniel Haaksman lanceert dan weer meer tropische beats of zijn ‘Black Atlantica Edits’ met reworks van Francis Bebey, Soul Brothers en CK Mann. Op ‘Our Kind of Movement’, het vijfde album van Speedometer herontdekt het funky kwartet zichzelf met het stomende Latin Funk ‘Funky Amigo’ en overheerlijke Afrobeat op ‘Abuja Sunrise’. 

Klik op de link om te luisteren naar deze episode GLOBAL RIDDIMS 70 op Groovalizacion Radio.

De volledige playlist vind je op PLAYLIST GLOBAL RIDDIMS 70

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!