De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Extreme stemmenpolitiek

Extreme stemmenpolitiek

zaterdag 9 februari 2019 13:24
Spread the love

Beste CD&V’ers en collega politici,

De weekendinterviews leveren weer veel strategische strijd op. Een gevecht waar ik eerlijk gezegd cynisch van word. ‘Extreem-links kaapt de klimaatbeweging’ wat een bloeddorstige titel van het zoveelste stuk bedenkelijke journalistiek.

 

Hoe extreem is extreem-links?

Want wat is nu extreem-links? Kom ik dan bij de PVDA terecht? Zullen we samen eens naar hun site gaan kijken of hun standpunten onder de loep nemen? Heeft CD&V al die moeite gedaan? Want wow, wat een beangstigende zaken staan daar op. ‘Eerst de mensen, niet de winst’, een ‘nationale partij’, een ‘veelzijdige en open partij’. Ik moest de ogen van mijn nichtje bedekken bij zoveel horror die te lezen viel. Maar het zijn communisten! Nergens gevonden maar ze willen wel duidelijk meer geld voor de zwakkeren onder ons en zouden dat geld wel eens durven te gaan halen bij de rijkere mensen die elk jaar rijker worden. Wat een onmensen! Ze gaan de bedrijven wegjagen! En ja, gelukkig woon ik dicht bij Zelzate, de gemeente waar PVDA mee aan de macht is, en al de bedrijven zijn daar weg, er blijven alleen maar katten over in de kanaalzone, komt dat nu tegen. Ah, oei, bij nader inzien dat was een grapje of een communicatiefout, de bedrijven zijn er wel nog en blijkbaar staat er wel zwart op wit dat ze een post minder verdeeld hebben in het bestuur om zo al extra geld te hebben voor hun bevolking. Degoutant hé.

CD&V de gezinspartij bij uitstek?

Goed, CD&V heeft als gezinspartij bij uitstek misschien wel gelijk. Na het steunen van Theo Francken’s (die zat toch in jullie regering voor een paar jaar?) gelukkig gezinsbeleid voor vluchtelingen, het vermoorden van onschuldige kinderen zonder de minste excuses maar wel met een vingerwijzing naar de familie (zaagt die gast nu nog altijd over een verdwaalde kogel? Toch wel, ja.) en de blijvende stijgende energiekosten voor de gezinnen zou een humane, sociale aanpak inderdaad een extreme verandering zijn in het beleid.

Dus blijven schieten op extreem-links, het kapersnest in de Belgische politiek, is gewoon een laffe en strategische zet om je goed in de markt te zetten. Joke Schauvliege loog nog maar een week geleden en Hilde komt niet haar vriendin maar haar beleid steunen want als echte gezinspartij kan je toch geen duizenden jongeren en grootouders en ouders die op straat komen steunen met een spreekbuis die gesteund wordt door Greenpeace. Ik zou er de staatsveiligheid op af sturen!

Waarvoor komen de mensen op straat?

Maar mijn woede is niet enkel naar de CD&V gericht. Groen wilde ook niet met PVDA besturen om welke redenen dan ook? Oké, dat is ook een strategische zet zeker. En de andere regeringspartijen N-VA en Open Vld hebben ook bloed aan hun handen, we zullen maar niet spreken over de SP.A die jaren de kans liet schieten voor een meer sociaal beleid. Maar het gespuis van de PVDA wil geen 400.000 euro meer voor een politieker die een gemakkelijke overgang naar een andere job wil, maar waar zijn we dan nog mee bezig? Wel, om het in een populistisch kader te gieten: extreme ‘stemmenpolitiek’ maar het is extreem in het geval van CD&V.

En laat het nu net dat zijn waar ook veel mensen voor op straat komen. Jullie hadden dit niet goed begrepen. Wij komen op straat voor een echt beleid, voor een nieuw geloof in een krachtige politiek waar niet alles rond de volgende verkiezing draait maar over hoe we onze planeet kunnen redden. Spreek nu gewoon eens standpunten uit en zeg geen honderd keer samen op één dag om daarna je partijvoorzitter alles te zien afschuiven op extreem-links. Breng eens voorstellen. Ze zullen niet direct perfect zijn maar ik vergeef jullie alvast de fout als je de uitdaging durft aan te gaan.

 

take down
the paywall
steun ons nu!