De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nakhla vzw

Expo: Hoe baden we? Hammamcultuur laat sporen na in België

De tentoonstelling ‘Hammam. Steaming Stories’ gunt je een zeldzame blik door het sleutelgat van de hammamcultuur en de culturele evolutie van badgewoontes in Marokko en België. De expositie loopt van vrijdag 6 maart tot en met maandag 30 maart 2020 in het Huis Van Culturen/Maison des cultures in Sint-Jans-Molenbeek.  Neem een duik in de stomende verhalen, snuif de heerlijke geuren van de bijzondere producten, en verwonder je over de levendige tradities.

maandag 2 maart 2020 15:48
Spread the love

Een badhuis, waar tijd en ruimte even snel verdampen als de stress en zorgen van alledag. Welnesscentra en sauna’s zijn hip, over de hele wereld, zelfs bij mensen thuis. In Marokko is de hammam al eeuwenlang een begrip. Mannen en vrouwen komen er niet alleen om te ontspannen, maar ook om elkaar te ontmoeten, geheimen te delen en rituelen uit te voeren.

Eucalyptusgeur, rozemarijnzalf, body scrubs, zwarte zeep, … De wellness-sector weet waar ze de inspiratie moet halen. Traditionele recepten uit de Marokkaanse hammamcultuur geraken vandaag aan sneltempo ingeburgerd. Nieuwe hammams duiken op in steeds meer Europese steden dankzij globalisering en migratie.

Je vindt hammamruimtes niet alleen in grote sauna-complexen, steeds meer Vlamingen met Marokkaanse roots openen een eigen badhuis, waar wordt teruggegrepen naar de authentieke Marokkaanse hammam-cultuur. Net op het moment dat de Marokkaanse hammam wereldwijd doorbreekt, dreigt ze in Marokko zelf te verdwijnen.

Hammam. Steaming Stories onderzoekt de relatie tussen twee fenomenen: de wereldwijde doorbraak van hammam enerzijds en de teloorgang van de authentieke hammam anderzijds. Wat maakt de hammam zo universeel én zo uniek? Hoe springen Vlaamse badhuizen om met Marokkaanse tradities en welk effect heeft de wereldwijde hammam-hype op de badhuizen in Marokko, Libanon, … én in Brussel. De tentoonstelling werpt bovendien ook een unieke blik op de geschiedenis van de badcultuur in Molenbeek.

Tijdens de expo ‘Hammam. Steaming stories’ vinden er workshops rond hammamrituelen, suikerontharing, …, lezingen, audiowandelingen en échte hammambezoeken plaats. Ook is er fantastisch artistiek werk te zien van diverse kunstenaars uit Marokko, Libanon en België.

 

De tentoonstelling is een initiatief van Nakhla vzw. In samenwerking met FARO, Erfgoedcel Brussel, FMV, Citizenne,  Universiteit Gent,  Darna,  Huis van Culturen/Maison des Cultures, MoMuse, KULeuven, KMKG, Davidsfonds, Riad Nagiba, Le RIAD HAMMAM, Hammam Lovina SPA, vzw Amsab-ISG & AL.ARTE

Vernissage op 5 maart van 18u-21u. Expo loopt van 6 maart – 30 maart 2020

Meer info: http://www.nakhla.be/nl/home

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!