De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Expo ‘De laarzen van de leeuw
Vlaams Belang, AFF, VMO, Neo-Nazis, Antifascisme -

Expo ‘De laarzen van de leeuw

vrijdag 28 februari 2014 04:09
Spread the love

De expo ‘De laarzen van de leeuw’, onlangs te zien in de Gentse Blandijn in het kader van de week tegen racisme en fascisme, komt op 8 en 9 maart naar de Zandberg in Brugge.
 Deze expo heeft als thema extreemrechts en de antifascistische reactie hierop in Vlaanderen vanaf de jaren 70 tot nu.

 
De makers verzamelden een groot archief aan krantenartikelen uit de reguliere media, foto’s en affiches. Er worden ook 3 interessante documentaires getoond ‘(La face Cachée du Vlaams Blok’ van Jean-Claude  Defossé, eentje over de taalstrijd in de Voerstreek en een DVD met beelden van een concert in het skinheadcafé De Kastelein in Brugge).
 Ze geven een beeld van een verbeten strijd, vooral dan in de 3 laatste decennia van de vorige eeuw. 
De periode waarin extreemrechtse groeperingen zoals de Vlaamse Militanten Orde, Taal Aktie Komitee, Were Di en vele anderen op straat marcheerden en waarbij er bijna altijd een grotere antifascistische tegenbetoging of reactie tegenover stond is rijk gedocumenteerd.
Wie kent nog de geschiedenis van Richard Niesink? Wat weet je nog over het VMO (en wie daarvan nu in de N-VA zit)? 
De begeleidende brochure maakt het geheel overzichtelijk en bevat veel info die je later nog eens kan nalezen. 

Ik zelf herinner me nog levendig de eerste betogingen in Gent van het Vlaams Blok (300 betogers, minstens evenveel tegenbetogers en een politiemacht die handelde als de knokploeg van extreem-rechts). De sfeer rond de Blandijn werd vaak grimmig als Protea of anderen een bijeenkomst hielden of onze activiteiten verstoorden.
‘Nie Wieder!’ en ‘No Pasaran’ waren leuzen die overal opdoken.

Waar is al dat vuur gebleven?

Extreem rechts is salonfähig geworden. Het Vlaams Blok werd Vlaams Belang en verliest nu ook haar monopoliepositie als Vlaamsnationalistische partij. De N-VA slokt haar leden op (ook de meest radicalen), zonder 70- puntenprogramma maar met een al even benauwend  discours over ‘Vlaamse eigenheid’   en met de enthousiaste medewerking van Voka en andere organisaties die belang hechten aan sociale afbraak. De reguliere media, ontzuild en minder kritisch dan ooit nemen de Newspeak gladjes over. 

We kijken tegenwoordig niet meer op van racistische of seksistische opmerkingen. Gloedvolle oraties over een ‘vlaamse identiteit’ die verdedigd moet worden tegen schijnbare vijanden levert veel stemmen op.
Op straat komen tegen deze kwalijke tendensen is blijkbaar niet meer zo evident als in de jaren ’70 en ’80 .
Maar wat is het alternatief? 
Hoe de algemene verrechtsing tegengaan?

Deze expo nodigt uit tot reflectie. Of je nu intellectuele belangstelling koestert voor recente geschiedenis, jeugdnostalgie koestert en weer eens die oude foto’s wil terugzien of/en als je je afvraagt wat te doen tegen de fascistoïde krachten vandaag; een bezoek aan de expo is zeker de moeite waard!
Blijf ook vooral plakken, deel je mening. De strijd gaat immers door, maar heeft ook nieuwe inspiratie nodig.

Practisch:

Programma
Zaterdag 08/03
14u:opening expo met doorlopend BAR en infostands
18u: volkskeuken, verzorgd door Uitgezonderd
21u: einde expo, bar blijft open tot…

Zondag 09/03
13u:opening expo met doorlopend BAR en veganistische hot-dogs
18u: einde expo

gelieve Hondjes en andere huisdieren thuis te laten…

adres: De Zandberg, Zandberg 8, 8310 Assebroek, Brugge

take down
the paywall
steun ons nu!