De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Excuses van superieure beschaving?

Excuses van superieure beschaving?

dinsdag 2 mei 2017 22:31
Spread the love

De domme uitspraak van Gwendolyn Rutten over de superioriteit van de Westerse cultuur en de controverse rond D. Reynders en de stemming voor Saoedie Arabië in de vrouwenrechtencommissie van de UNO konden voor een geschiedenisleraar niet beter getimed zijn.

Tussen haakjes: een leerling die zegt dat Churchill met zijn uitspraak (“democratie is de slechts mogelijke regeringsvorm, met uitzondering van alle andere..”) krak hetzelfde bedoelde als mevr. Rutten, verdient een serieus vakantiewerk… Veel plaats voor zelfrelativering, milde ironie of zelfspot is er niet bij de liberale prima donna.

Ik vrees dat minister Reynders zich eerder ziet als gewiekst lobbyist dan als eerste dienaar van de staat en dat democratische bekommernis ver achter macht en winst komt. Op 11 april stuurde ik enkele mails door van leerlingen naar de minister van buitenlandse zaken met de vraag of excuses voor het Congolese volk van de Belgische staat voor de koloniale uitbuiting tussen 1908 en 1961 nog lang gingen uitblijven (de ene mail inhoudelijk al correcter dan de andere, de ene al diplomatischer geformuleerd dan de andere). Dit met het oog op de realisatie van enkele leerplandoelen en eindtermen (D28 geven blijk van een kritische houding bij gebruik van informatie – D31 tonen belangstelling voor het verleden en de actuele samenleving – D34 durven vanuit eerlijk omgaan met informatie reageren op vormen van desinformatie – D36 bereid om actief deel te nemen aan de evoluerende maatschappij vanuit het historisch besef dat individuen en groepen tussenkomen in maatschappelijke processen).

Tot op heden hebben we nog geen antwoord mogen ontvangen. De leerlingen die EU-President Tusk hadden gemeld dat er toch wel een verschil in bedreiging is tussen de VS o.l.v. Trump en Turkije of IS, hadden de volgende dag reeds bericht gekregen van de dienst van president Tusk…

Dat koning Filip overweegt om eens een TV-interview te geven is een positieve evolutie, een website waarop je een mailbericht kan achterlaten zou ook al helpen… Zijn moedige toespraak n.a.v. de Brexit en de verkiezing van president Trump in de VS deden hopen dat hij die lijn consequent zou doortrekken en  het Congolese volk excuses zou aanbieden voor de koloniale uitbuiting tussen 1885 en 1908. We wachten vol spanning op de postbode…

Zolang de regering en het vorstenhuis aan de Congolese bevolking geen excuses aanbieden, kan België in de Veiligheidsraad van de UNO niets gaan uitspoken !

Mvg,

Wouter Van der Spiegel, geschiedenisleraar.

take down
the paywall
steun ons nu!