De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ex-voorzitter Hongaarse beurs schetst apocalyptisch beeld van het einde van de eurozone
Europa, Eurozone, Attila Szalay-Berzeviczy, UniCredit, Apocalyptische voorspellingen -

Ex-voorzitter Hongaarse beurs schetst apocalyptisch beeld van het einde van de eurozone

donderdag 29 september 2011 11:39
Spread the love

Een opiniestuk dat vandaag door het Hongaarse webportaal Index.hu wordt gepubliceerd doet de uitspraken die eerder deze week door Alessio Rastani – die zichzelf als ‘een aandachtzoeker’ eerder dan een ‘trader’ omschrijft – op de BBC werden gedaan, op een verhaaltje voor het slapengaan lijken. Met één groot verschil: de man die het schrijft kent de bankwereld als zijn broekzak.

De Hongaar Attila Szalay-Berzeviczy, die ‘Head of Global Securities’ is bij Italië’s meest ondergekapitaliseerde bank UniCredit én voormalig voorzitter van de Hongaarse beurs, maakt in het stuk een reeks apocalyptische voorspellingen:

‘De euro is zo goed als dood en Europa staat voor een financiële aardbeving eens Griekenland failliet gaat.’

‘De euro kan niet meer gered worden.’

‘De enige overblijvende vraag is hoeveel dagen de hopeloze achterhoedegesprekken van Europese politici en de Europese Centrale Bank Griekenland nog in leven kunnen houden.’

‘Een Grieks default zal onmiddellijk een aardbeving met een kracht van 10 op de schaal van Richter veroorzaken doorheen gans Europa.’

‘Al wie Grieks staatspapier in bezit heeft zal zijn volledige investering moeten afschrijven; het land zal salarissen en pensioenen niet langer betalen en de geldautomaten in het land zullen binnen luttele minuten leeg zijn’.

‘De impact van een Grieks default zal zich snel over het continent verspreiden en ‘een run op de zwakke banken van de zwakkere landen’ veroorzaken. De paniek die daardoor escaleert zal door Europa razen in een self-fulfilling fashion, die tot het opbreken van de eurozone leidt.

In een interview met het persagentschap Bloomberg zei Szalay-Berzeviczy later dat het artikel een ‘worst-case scenario’ schetst en dat hij in eigen naam en niet in de naam van zijn werkgever sprak.

Het doemscenario kan nog worden vermeden, maar dat hangt enkel af van Duitsland en de Europese burger,’ besloot de Hongaar, ‘en meer specifiek van wat de Griekse bevolking nog bereid is te tolereren.’

http://index.hu/

http://en.wikipedia.org/wiki/Attila_Szalay-Berzeviczy

http://www.bloomberg.com/news/2011-09-28/euro-is-beyond-rescue-unicredit-s-szalay-berzeviczy-says.html

Bron : Bloomberg / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!