De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ex-Standard-spitsen breken geen potten in buitenland
Buitenland, Standard, Dieumerci Mbokani, Igor De Camargo, Milan Jovanovic, Luciano D'Onofrio, Voetbalkwaliteit -

Ex-Standard-spitsen breken geen potten in buitenland

woensdag 26 januari 2011 16:48
Spread the love

Matig tot rampzalig. Zo kunnen de prestaties van Igor De Camargo, Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani bij hun nieuwe clubs omschreven worden. Het voormalige spitsentrio van Standard liet in het buitenland vooralsnog niet zien wat ze hier wel konden. Gebrek aan kwaliteit? Of werkt het lobbyen van sterke man Luciano D’Onofrio in terugwerkende kracht?

Door Tomas Bachot, Zonder Graten

Samen scoorde het drietal meer dan 150 keer voor de Rouches. Toch liet Standard op het einde van het vorige voetbalseizoen de aanvallers vertrekken. Met de verkoop van Mbokani aan AS Monaco streek de Luikse club zo’n zeven miljoen euro op. De Camargo mocht voor ongeveer drie miljoen euro het mooie weer gaan maken bij Borussia Mönchengladbach. De transfervrije Jovanovic ging zelfs naar de Engelse topclub Liverpool. Een succesvolle toekomst lag open voor het trio. Dat optimisme kreeg de laatste maanden een flinke knauw.

Stempel drukken

“Ik wil een van de beste schutters worden in Frankrijk”, vertelde Mbokani opgetogen aan Sporza toen hij in Monaco aankwam. “Hier zijn al grote spelers de revue gepasseerd. Emmanuel Adebayor zie ik als een voorbeeld.” Maar ook AS Monaco geloofde sterk in de slaagkansen van de Congolees toont de hoge transfersom. Tijdens de heenronde scoorde hij welgeteld één keer. Bovendien werd zijn wispelturige gedrag niet in dank afgenomen door zijn inmiddels ontslagen trainer, Guy Lacombe, die hem prompt thuisliet van de winterstage. Dieumerci dacht afgelopen weken dan ook hardop aan vertrekken. Vraag is echter of AS Monaco zo snel hun ‘topaankoop’ wil laten gaan. Geld speelt daarin ongetwijfeld een cruciale rol.

De olijke Serviër Jovanovic werd in Liverpool niet aangekondigd als grote aankoop. Toch bracht hij minder dan verwacht en is hij stof tot transferspeculaties. Jovanovic stond voor The Reds slechts vijf maal in de basis in de competitie. Dan liep het heel wat beter voor Igor De Camargo. Hij is de enige van het trio die min of meer zijn stempel kon drukken bij zijn nieuwe club, ondanks twee blessures. Eindresultaat: drie goals en twee assists in 14 wedstrijden.

Lobbykracht

Wanneer spelers uit de Belgische competitie mislukken in het buitenland wordt vaak gesteld dat een gebrek aan kwaliteit aan de basis ligt. Met andere woorden, voor de vedettes van onze pintjesliga zijn enkel bijrollen weggelegd in de grote competities. Deze analyse klopt -al wordt ze te vaak aangehaald- , maar is zeker niet de enige oorzaak van een falende transfer.

Een goede raad voor Defour: vertrouw niet blindelings in Luciano D’Onofrio.

Bij Standard valt op dat vrije spelers, zoals Jovanovic en de Amerikaan Onyewu, een verrassend mooi afscheidscadeau krijgen. Een transfer naar Liverpool en AC Milan, de absolute crème de la crème van het Europese voetbal, is niet niks. Geen andere clubs in België kunnen hun spelers bij zulke grootmachten aan de man brengen. Of dat aan het voetbalvermogen van de spelers ligt is zeer de vraag.

Het omgekeerde geldt voor de lobbykracht van Luciano D’Onofrio. De grote man van de Luikenaars lijkt een bepalende rol te spelen bij het overtuigen van Europese topclubs tot overname van zijn jongens. Voor Jovanovic en Onyewu heeft het buiten prestige en een mooie spaarpot alleszins weinig opgebracht. Een goede raad voor Defour: vertrouw niet blindelings in Luciano D’Onofrio.

Kelder

Voor Mbokani en De Camargo gaat deze beschouwing evenwel niet op. AS Monaco en Borussia Mönchengladbach staan in de kelder van hun competitie. We kunnen stellen dat hun mindere prestaties deels voortkwamen uit een slecht draaiend team. Al mogen we niet blind zijn. Als hun ploeg uit het dal kruipt, maar zij blijven steken, mogen we pas echt beginnen twijfelen aan het niveau in de Belgische voetbalcompetitie.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!