De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Europese politici onderhandelen over fiscale unie, maar geven het een andere naam’
Eurozone, Eurocrisis, Fiscale unie -

‘Europese politici onderhandelen over fiscale unie, maar geven het een andere naam’

woensdag 7 september 2011 12:34
Spread the love

Hoewel de media de voorbije dagen steeds vaker berichten over het mogelijke opbreken van de eurozone, praten Europese politici achter de schermen over het maken van fundamentele veranderingen aan de wijze waarop de 17 landen van de eurozone werkt. Dat schrijft The New York Times. Het centrale idee is het oprichten van een centrale financiële autoriteit – met beslissingsbevoegdheid inzake belastingen, het uitgeven van obligaties en het goedkeuren van budgetten- die de eurozone uiteindelijk zou kunnen omvormen tot een soort Verenigde staten van Europa.

Hoewel Europese politici dit in publiek niet makkelijk zullen toegeven, zeggen ze privé dat deze veranderingen zich opdringen nadat tijdens de voorbije maanden duidelijk werd dat de huidige aanpak – die unanimiteit vereist voor elke ingrijpende wijziging – niet langer werkt.

Volgens een medewerker van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble probeert de minister de term ‘fiscale unie’ niet in de mond te nemen omdat hij vreest dat dit kiezers afschrikt.

‘U kan het een fiscale unie noemen, maar de minister zal dat niet doen,’ aldus de medewerker, die aandrong op anonimiteit. ‘Wij spreken over ‘het samenvoegen van fiscale maatregelen en met ons fiscaal beleid hetzelfde doen als we met onze monetair beleid hebben gedaan’.

http://www.nytimes.com/2011/09/06/business/global/reluctantly-europe-inches-closer-to-a-fiscal-union.html?_r=1

Bron : The New York Times / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!