De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Europese denktank plant campagne tegen onbetaalde stages

Europese denktank plant campagne tegen onbetaalde stages

vrijdag 29 oktober 2010 14:31
Spread the love

ThinkYoung is piepjong, maar heeft toch al een aantal grote projecten op zijn actief. Andrea Gerosa (28), een van de drie oprichters: “We verrichten verschillende onderzoeken op jongeren met belangrijke vragen inzake politiek, economie en samenleving.”

Stages

“Binnenkort starten we een campagne tegen onbetaalde stages. Die eerste job die je krijgt is net zo belangrijk als de universiteit. Het feit dat sommigen kunnen werken zonder betaald te worden is zoveel als zeggen dat niet iedereen recht heeft op onderwijs.”

“Daarna willen we een project opstarten over de generatie van ’digitale inboorlingen.’ De voorbereidingen daarvoor worden nu nog afgerond. Een van m’n dromen is om heel Europa bedekt te zien door draadloze netwerken.”

Kosovo

ThinkYoung heeft speciale aandacht voor Kosovo. Gerosa: “Meer dan de helft van de bevolking in Kosovo is onder de 25 jaar. Wij willen Europese jongeren bekend maken met de situatie van hun leeftijdgenoten in Kosovo en werk maken van de mobiliteit van de Kosovaarse jongeren. We organiseren onder meer een essay wedstrijd, met als hoofdprijs een betaalde stage op ons kantoor in Brussel.”

Jeugdbeleid

Wat denkt Gerosa over het jeugdbeleid in Italië? “Het grootste probleem voor jongeren in Italië is de toegang tot de arbeidsmarkt en de zakenwereld. Het onderwijs is goed, ook in vergelijking met andere Europese landen, al blijft het zwak op gebied van vreemde talen. Italië is overigens ook een van de weinige landen dat films nasynchroniseert.”

“Nochtans denk ik dat Italiaanse jongeren strenger moeten zijn voor zichzelf. Italië is een van de weinige landen waar studenten drie maanden hebben als vakantie en toch is het percentage van jongeren dat niet van deze gelegenheid gebruik maakt om te werken hoger dan in andere landen. Een groot deel van de Italiaanse jongeren, betreden de wereld van het werken tegen 23 of 24 jaar zonder enige professionele ervaring en dit helpt zeker niet.”

Iedereen op Erasmus

Doen andere Europese landen het beter? “In Nederland krijgen studenten geld tijdens hun studies en kunnen ze beroep doen op een groot aantal economische voordelen. Dit systeem erkent de status van de student en stimuleert hem of haar om hun studies binnen vier jaar te beëindigen, de periode dat ze financiële steun krijgen en vrijstelling van belastingen.

In Italië denk ik dat ze moeten werken aan het verbeteren van de mobiliteit van de student. Ik zou er naar toe werken om het Erasmus programma uit te breiden naar elke student, jongeren moeten gestimuleerd worden om een tijdje in het buitenland te gaan werken.

© 2010 – StampMedia – Tekst: Francesca Berardi, Vertaling: Kevin Hendriks

take down
the paywall
steun ons nu!