De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Europa volgt het voorbeeld van Cirkle.be, de Belgische pionier van circulaire economie

Europa volgt het voorbeeld van Cirkle.be, de Belgische pionier van circulaire economie

dinsdag 1 december 2015 15:56
Spread the love

Europa volgt het voorbeeld van Cirkle.be, de Belgische pionier van circulaire economie

Brussel, 1 december 2015 – Fruit, groenten en zuivelproducten, maar ook vlees, vis, brood, chocolade en koffie… He

t assortiment van Cirkle.be (www.cirkle.be/nl) is ruim en gevarieerd. De werking van het bedrijf gaat uit van twee pijlers. Enerzijds levert Cirkle.be biologische en ambachtelijke voeding aan huis: “We proberen zoveel mogelijk fruit, groenten en vlees van lo
kale producenten aan te bieden,” legt Ben Bramich, oprichter van Cirkle.be, uit. “Onze  doelstelling is dat 80% van onze verse producten afkomstig is van Belgische boerderijen.” Anderzijds staat Cirkle.be voor een circulaire economie waarbij het lineaire consumptiemodel ‘take-make-waste’ wordt verworpen. “Het begon allemaal met een idee: een leveringservice opstarten waarbij de bestelwagens nooit leeg zijn, zelfs niet op het einde van de dag,” aldus Ben Bramich, “een dienst die niet alleen de verspilling van voedsel tegengaat maar ook tijds – en middelenverspilling bestrijdt.”

Geen lege bestelwagens

Cirkle.be beperkt haar ecologische voetafdruk op verschillende manieren door onder andere voorkeur te geven aan lokale producenten en biologische producten, hergebruik van verpakkingen, ecologische isolatie, optimalisatie van leveringsroutes en een recyclingservice waarbij bestelwagens op het einde van de dag niet leeg terugkeren naar het depot.

Cirkle.be werd gelanceerd in 2008 onder de naam Reason2be en werd in juni 2015 in een nieuw jasje gestoken. Ondertussen leverde Cirkle.be al meer dan 50.000 bestellingen en stond het in voor hergebruik en recyclage van bijna 30 ton huishoudelijk afval.

Recycleren voor het goede doel

Cirkle.be zamelt huishoudelijke items van klanten in, die het recycleert of in hergebruik laat gaan bij goede doelen zoals Oxfam, Spullenhulp, het Belgisch Centrum voor Geleidehonden, enzovoort. Meer dan 20 soorten producten worden ingezameld: eetbare oliën, kurken, metalen dopjes, printer cartridges, speelgoed, boeken, kleding,… Sommige dingen worden rechtstreeks aan verenigingen geschonken die de afgedankte spullen nog kunnen gebruiken, andere items worden verkocht aan recyclagebedrijven. De opbrengst hiervan gaat steeds integraal naar het goede doel. Het resultaat? De bestelwagens zijn nooit leeg en afval wordt gerecycleerd voor het goede doel.

Positieve sociale impact

Met haar aanpak draagt Cirkle.be bij aan het hergebruik, de reparatie, renovatie en recyclage van materialen en producten. “We zijn verheugd om te zien dat de nieuwe maatregelen van de Europese Commissie onze visie op circulaire economie volgen”, zegt Ben Bramich. “De filosofie van Cirkle.be is namelijk gebaseerd op het idee dat het mogelijk is te ondernemen en terwijl een positieve impact te hebben op de gemeenschap.”

Een erkend beleid en concept

Op 30 november werd Cirkle.be bekroond met het label ‘Highly Commended’ door de Circulars 2016, georganiseerd door de World Economic Forum Young Global Leaders Circular Economy Taskforce. ‘The Circulars’ is een programma dat wereldwijd particulieren en organisaties ondersteunt die actief bezig zijn met circulaire economie. “We waren vooral onder de indruk van de manier waarop Cirkle.be een duurzame levensstijl en verantwoorde consumptie stimuleert”, lichtte de jury van The Circulars toe.
*   *   *

Voor meer informatie (enkel voor pers, gelieve niet te publiceren)

MindShake PR – Elise Vincke – Tel: 02-478 18 44 – elise@mindshake.biz

take down
the paywall
steun ons nu!