De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Europa, VN en NATO leerden een harde les in Joegoslavië

donderdag 30 juni 2022 09:30
Spread the love

Axioma vooraf: ik ga ervan uit dat de internationale instellingen over een beter geheugen beschikken dan de doorsnee internetbezoeker.

Voor mijn zestigste verjaardag kocht ik mij onlangs een kostbaar en degelijk boek over de Joegoslavische oorlog. Joe SACCO schreef met “Gorazde” een meesterwerk in zijn genre. De befaamde journalist en tekenaar beheerst zijn medium meesterlijk, dit van de informatieve, politieke graphic novel. Deze kunst- en communicatievorm dringt dieper door dan een documentaire, dat is de mening van grote recencenten die ik moet bevestigen.

 

Ik liep gisteren na twee dagen lezen urenlang inwendig kokend over het laffe militaire en slachtersgedrag van de (Bosnische) Serviërs tijdens de laatste oorlog in Europa (1992-1995). Verontwaardigd en ongelovig was ik tot in de ziel over de laffe en schijnheilige houding van de VN secretaris-generaal, de Japanse VN- gezant en de toenmalige VN-Vredestroepen (o.a. Britten, Nederlanders en Oekraïeners) onder leiding van luitenant-generaal Rose. De onmenselijke lauwheid bracht mee dat vreselijke slachtpartijen (met messen uitgevoerd, vaak op voormalige buren!)  en moordpartijen met artillerie mogelijk werden die voor altijd zwarte bladzijden zijn in de geschiedenis. Schokkende feiten die plaatsgrepen in door de VN veilig verklaarde gebieden; een situatie die tot een enorme vernedering voor de wereldgemeenschap leidde.

Iconische namen als Srebreniza, Sarajevo en Gorazde blijven verbonden met die tragedie. Ware genocide greep plaats.

 

Het blijft schokkend te beseffen dat culturele verschillen bij de mens tot gloeiende haat en reine moordlust kunnen ontsporen in bepaalde omstandigheden. Tot genocide.

 

 

Op 30 augustus 1995, na vele maanden van op eieren lopen, voerde de NAVO op Amerikaans initiatief en commando en op finale verantwoordelijkheid van president B. Clinton, uiteindelijk zware bombardementen uit op de Bosnisch- Servische stellingen. Die krachtdadige aanpak  werkte op de partij en de legers onder leiding van Slobodan Miloscezic, R. Mladic en R. Karazic ontnuchterend. De wending naar Beschermende Militaire Actie, in overeenstemming met het juridische principe R2P, the Responsibility to Protect, kwam er ook juist na een eerlijke, humane stellingname van de Russische buitenlandminister in het kabinet Jeltsin, hoewel de Russen de brute Bosnische Serviërs lang hadden ruggensteun geboden.

 

De militaire balans kantelde in de weken nadien snel, ook omdat Servië verzwakt was na maanden van internationale boycot, een actie die aan deze van vandaag naar Rusland doet denken.

Ik kan na de studie van dit werk over deze oorlog niet anders dan de mening vormen dat de wereld en de NAVO deze grote les, de vernedering na onbeslistheid na militaire provokatie, hebben onthouden en daarom dit keer meer initiatief nemen en met betere wapens en meer steun de vernederden en bedreigden ter hulp komen. Tegen een agressie die ook dit keer komt van een land dat zich zeer leugenachtig, onbetrouwbaar, aanmatigend en dodelijk agressief opstelt.

________________________________

 

Daarnaast ervaar ik  dankbaarheid voor onderzoeksjournalisten als Joe SACCO die als ware beeld- en tekst-tovenaars het gebeurde waar zij zich over ontfermen, voor ieder duidelijk maken met kracht, gevoel voor confronterende waarheid én met zeer veel detail & nuance.

 

#gorazde
#joesacco
#soldiers
#history
#ukrainwar
#NATO
#NATOSummit

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!