De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Europa hekelt kapitalisme maar is zelf kapitalistisch / China is nu werelds tweede economie /NMBS
Economie, België, Europa, China, Frankrijk, Japan, NMBS, Kapitalisme, Internationaal treinvervoer -

Europa hekelt kapitalisme maar is zelf kapitalistisch / China is nu werelds tweede economie /NMBS

dinsdag 17 augustus 2010 12:22
Spread the love

 

Europa hekelt het kapitalisme maar is zelf ook kapitalistisch ingesteld. Volgens The Economist zet met name Frankrijk zich af tegen het kapitalisme, terwijl het land tegelijkertijd goedkope Chinese zwembadjes blijft afnemen evenals goedkoop Amerikaans waspoeder. Er zijn ook andere landen die zich tegen het kapitalisme afzetten, zoals Spanje en Italië.

Het meest fanatiek is echter Frankrijk. Het land telt strenge belastingwetten voor gefortuneerden en mensen met een groot vermogen zijn vaak het middelpunt van spot en satire. Volgens de Franse politiek commentator Alain Duhamel wordt in Frankrijk anders gedacht. Men leeft daar met de gedachte dat welvaart kwaadaardig maakt en geld duivels. Volgens The Economist is deze gedachte onjuist; Europa is immers een kapitalistische maatschappij.

Het continent kent genoeg bedrijven die zich op de vrije markt begeven en topposities in de wereld innemen. Zo heeft het Spaanse modeconcern Zara wereldwijd vestigingen en is het Franse cateringsbedrijf Sodexo ook actief bij de Amerikaanse marine. Als de visie van de Fransen echter wordt overgenomen, bestaat de kans dat het Europese stelsel ondermijnd wordt en Europa nog slechtere economische tijden zal kennen.

Bron :

The Economist / MD Weekly

_________________________________________________________________

China steekt Japan voorbij en is ‘s werelds tweede economie

 

De Japanse economie is in het laatste kwartaal minder gegroeid dan verwacht, waardoor het land is teruggevallen tot de derde plaats op de wereldranglijst, na de Verenigde Staten en China. De Japanse economie groeide tussen april en juni met 0,4%; dat is amper een vijfde van de 2,3% die economen hadden voorspeld. Data van het IMF bevestigen dat China tegen eind 2010 ‘s werelds op één na grootste economie zal zijn.

Deze mijlpaal geeft vooral de decennialange stagnatie van Japan aan, dat ‘s werelds grootste staatsschuld wist op te stapelen, zijn beursindex driekwart van zijn waarde zag verliezen en zijn bevolking zag verouderen. De stijle opgang van China begon zowat 30 jaar geleden toen Deng Xiaoping het land begon om te vormen van een landbouwstaat tot ‘s werelds snelst groeiende economie.

Het bbp van Japan kwam in het tweede kwartaal niet verder dan omgerekend 1.288 miljard dollar, tegenover 1.337 miljard dollar voor China. China stak eerder al Japan voorbij in het vierde kwartaal van zowel 2008 als 2009. Vooral de binnenlandse consumptie doet het slecht in Japan hen blijft het pijnpunt voor de Japanse economie. Ook in het voorbije kwartaal hielden consumenten de vinger op de knip. (Foto: Flickr/Vinko T.)

Bron :

Bloomberg / Express.be

 _______________________________________________________________

Tegen de 7 euro ‘persoonlijke assistentietoelage’ van NMBS

Wie aan het loket in een station of per telefoon een internationaal treinticket koopt, moet vanaf 23 augustus 7 euro extra betalen. De NMBS heeft het over een ‘persoonlijke assistentietoelage’ en gedwongenheid om de markt te volgen.

In werkelijkheid straft deze toeslag alle mensen die geen toegang tot de internet hebben. Het straft ook zij die niet de mogelijkheid hebben om via internet te betalen. Deze maatregel is ook nefast voor de tewerkstelling gezien er minder personeel nodig zal zijn.

Kortom, dit is onrechtvaardig dus vragen we dat NMBS afstand neemt van dit idee.

Laat je stem horen door lid te worden van deze facebookgroep en teken de petitie!

Bron :

Zie facebook pagina :

Tegen de 7 euro ‘persoonlijke assistentietoelage’ van NMBS

take down
the paywall
steun ons nu!