De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Europa akkoord over nieuw steunplan voor Griekenland
Griekenland, Eurotop, Akkoord, ESFS -

Europa akkoord over nieuw steunplan voor Griekenland

vrijdag 22 juli 2011 11:26
Spread the love

De banken gaan zo’n 50 miljard bijdragen aan de redding van Griekenland. De zeventien eurolanden leggen nog eens 109 miljard euro op tafel. Het geld komt bovenop de 110 miljard van vorig jaar. Na de eurotop van gisteren raakte ook bekend dat Griekenland goedkoper zal kunnen lenen en dat de terugbetalingstermijn voor zijn schulden wordt verlengd tot mogelijk zelfs 30 jaar. De banken zullen uit een ‘menukaart’ kunnen kiezen op welke manier ze aan het reddingsplan deelnemen.

De leiders van de 17 eurolanden kwamen ook een krachtig pakket maatregelen overeen om de koorts van de euro te bestrijden en Griekenland opnieuw ademruimte te geven.

Europees voorzitter Herman Van Rompuy sprak in dat verband van een heuse ‘firewall’. De Franse president Sarkozy had het zelfs van een Europees Monetair Fonds. In de praktijk wordt het bestaande noodfonds, het European Financial Stability Fund (EFSF) versterkt en wordt het flexibeler ingezet. Met het bedrag van in totaal 750 miljard kunnen voortaan ook staatsobligaties worden opgekocht van eurolanden die in problemen verkeren

Datzelfde EFSF zelf ook obligaties kunnen opkopen op de secundaire markten en zo de taak overnemen van de Europese Centrale Bank. Omdat het EFSF een AAA-rating heeft, staat het op die manier ook garant voor het behoud van de liquiditeit van de Griekse economie.

Na de top benadrukten de verschillende euroleiders dat de schuldherschikking van Griekenland een uitzondering moet blijven en dat Portugal en Ierland geen schuldherschikking, maar een schuldverlichting zullen krijgen, wat betekent dat zij tegen een goedkopere rente zullen kunnen lenen.

De financiële markten onthaalden de plannen op veel enthousiasme. De euro schoot onmiddellijk omhoog en de meeste beursindexen noteerden positief.

http://www.finviz.com/forex_charts.ashx?t=EURUSD

http://www.finviz.com/map.ashx?t=sec

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!