De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

EU stuurt patrouilles om Griekse grens met Turkije te helpen bewaken
Turkije, Griekenland, EU, Grenscontrole, Illegale immigranten -

EU stuurt patrouilles om Griekse grens met Turkije te helpen bewaken

dinsdag 26 oktober 2010 11:12
Spread the love

De EU gaat patrouiiles leveren die moeten helpen de grens van Griekenland met Turkije te bewaken. Die grens wordt beschouwd als het belangrijkste ingangspunt langs waar illegale immigranten de EU binnenkomen om zich zo naar andere EU-landen te begeven. Het is de eerste keer dat Brussel een lidstaat te hulp moet schieten om een grens te bewaken.

Griekenland heeft de EU om hulp verzocht omdat het land de instroom van illegale migranten niet langer aankan. In de eerste zes maanden van 2010 zouden 45.000 illegalen langs de Grieks-Turkse grens de EU zijn binnengekomen; dat is 90% van het totaal aantal illegalen dat de EU binnenkomt.

Immigranten uit Afghanistan, Pakistan, Irak en Noord-Afrika hebben een strook van 12,5 kilometer langs de Turks-Griekse grens geïdentificeerd in de noord-oostelijke provincie Thrace (drielandenpunt Bulgarije – Griekenland – Turkije), langs waar ze makkelijk de EU kunnen binnenkomen.

Eens ze Griekenland binnen zijn ligt de weg naar andere Europse landen breed open omdat de meeste grenzen ten gevolge van de Schengen-akkoorden niet langer bewaakt worden. Afghanen die politiek asiel aanvragen in Griekenland maken minder dan 1% kans, wanneer ze in Zweden of Finland geraken, stijgen hun kansen tot 90%.

De plotse stijging is te wijten aan akkoorden die de EU heeft gesloten met een aantal Noord-Afrikaanse staten, waaronder Libië en waardoor het moeilijker is om de Middellandse zee over te steken. Dat was totnogtoe de meest gebruikte route om illegaal de EU binnen te komen.

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!