De invloed van het russische verhaal groeit in EU-lidstaten, waarschuwt een EU-commissaris. Burgers in sommige lidstaten kiezen de kant van Moskou wat betreft Oekraïne, zo beweert het hoofd van de Brusselse transparantiedienst.
Bron: “Influence of Russian narratives growing in EU member states, commissioner warns”
Een top EU-functionaris heeft gewaarschuwd dat pro-russische narratieven in het blok toenemen en dat meer mensen het conflict in Oekraïne in die termen zien. EU-commissaris Věra Jourová drukte zondag in een interview met de Duitse krant Bild de wens uit dat EU-lidstaten meer geld zouden uitgeven aan “strategische communicatie” omdat de “russische propaganda” een sterke impact heeft op de burgers.
RT moet verboden blijven in de EU, terwijl “onafhankelijke” russische media in Europese landen steun nodig hebben, voegde ze eraan toe.
De Tsjechische politica en oudgediende van de Europese Commissie, die momenteel vicevoorzitter is voor ‘waarden en transparantie’, uitte haar bezorgdheid over de groeiende populariteit van russische standpunten over kwesties als het conflict in Oekraïne.
“In veel landen neemt het narratief toe dat Rusland niet de agressor is, maar wel het slachtoffer“, vertelde Jourová aan de krant. “In Slowakije gelooft meer dan 50% van de bevolking in complottheorieën, ook die over de russische aanvalsoorlog. Tot op de dag van vandaag onderschatten we de invloed van russische propaganda.”
Moskou blijft erbij dat het conflict in Oekraïne voortspruit uit de ongecontroleerde uitbreiding van de NAVO in Europa en het falen van westerse landen om gehoor te geven aan russische waarschuwingen. De russische regering deed in 2021 een laatste wanhopige poging om de situatie te de-escaleren, maar kreeg te horen dat haar zorgen ongegrond waren en dat Oekraïne het recht had om lid te worden van het door de VS geleide militaire blok. Vanuit russisch perspectief maakt dit conflict deel uit van een oorlog bij volmacht door het Westen tegen Rusland.
Het probleem met EU-burgers die het eens zijn met het russische standpunt, is dat Moskou “miljarden investeert in zijn propaganda en we nauwelijks iets doen om het tegen te gaan“, beweerde Jourová. Ze drong er bij de lidstaten op aan meer te investeren in “strategische communicatie en de strijd tegen desinformatie”.
Duitsland, zo suggereerde Jourova, is een bijzonder belangrijk doelwit voor Rusland. Ze zei dat ze zich zorgen maakte over “infiltratie van de vredesbeweging” in het land.
“Beweren dat iemand die wapens levert een oorlogsstoker is, is buitengewoon gevaarlijk”
“Beweren dat iemand die wapens levert een oorlogsstoker is, is buitengewoon gevaarlijk“, legde ze uit. “Dit dient alleen maar om de steun voor Oekraïne te verzwakken.”
De commissaris prees de censuur van RT door de EU en beschreef de zender als “geen mediakanaal” maar eerder een “propagandawapen in oorlogstijd” waarvoor geen plaats is in Europa.
“We zouden in plaats daarvan de onafhankelijke russische media moeten steunen“, stelde ze voor. “Velen van hen zijn hier in Berlijn en in andere Europese steden gevestigd.”
Het kantoor van de vice-president zit naar verluidt achter een poging om een wet in de EU in te voeren om hardhandig op te treden tegen ‘buitenlandse agenten’. Politico rapporteerde in maart over een onderzoek onder non-profitorganisaties, die werden gevraagd of ze buitenlandse financieringsbronnen hadden. Dit werd uitgevoerd voorafgaand aan een wetgevingspakket dat bedoeld was om “de democratie te verdedigen“.
Bron: [gecensureeRT].com
Mag vrij gedeeld worden op sociale media.
[gecensureeRT].com is in de EU vrij te lezen en te bekijken zonder technische hulpmiddelen. VPN hoeft (allang) niet meer. [gecensureeRT].com is bovendien ook terug via satelliet te ontvangen in de EU, dank zij operatoren van buiten de EU die zich niet laten afschrikken door europese sancties, dwang, afpersing of andere pestmaatregelen.
Ook sputniknews is terug vrij toegankelijk zonder technische hulpmiddelen.