De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Etnische zuivering

maandag 10 mei 2021 11:21
Spread the love

In Nederland is nauwelijks iets te horen, misschien een zender die af en toe iets meldt. Zoiets in de geest van ‘problemen in Jeruzalem tussen Israël en Palestijnen’. Meestal is het eenzijdige ‘journalistieke’ verslaglegging, waarbij niet of nauwelijks het standpunt van de Palestijnen aan het licht komt.   

De laatste dagen is er weer van alles aan de hand in Palestina. Massale arrestaties op de West Bank, aanvallen op vissers in Gaza. De grens om te vissen voor Gaza compleet op 0 gezet. Maar het wordt met de dag erger. Zelfs aanvallen op moslims die bidden in de heilige moskee Al Aqsa. Moslims worden getreiterd en andere moslims mogen niet binnen om het eten te brengen om Ramadan te breken. 

Maar de escalatie – de aanvallen op de Palestijnen – wordt met de dag erger en heftiger.

Rihab al-Hroub
De bezettingstroepen hebben 1 mei een oude Palestijnse vrouw doodgeschoten op een kruispunt buiten het illegale nederzettingen-blok Gush Etzion, ten zuiden van Bethlehem op de bezette West Bank.
De 60-jarige Rihab al-Horoub, die gisteren door de Israëlische strijdkrachten werd neergeschoten en ernstig gewond raakte, nadat ze naar verluidt het vuur op haar hadden geopend, werd vandaag dood verklaard.
Al-Hroub werd overgebracht naar het Shaare Zedek-ziekenhuis in bezet Jeruzalem, waar ze stierf aan haar verwondingen. 

Said Yousef Mohammad Odeh
Woensdagavond 5 mei  beschoten en vermoorden de  bezettingstroepen de 16-jarige Palestijnse jongen Said Yousef Mohammad Odeh, uit Odala,  waarmee hij het tweede Palestijnse kind werd dat in 2021 door Israëlische troepen werd gedood.
De jongen werd met scherp beschoten bij de ingang van zijn dorp. Hij liep minstens twee schotwonden op. Hij werd met scherp beschoten in de rug, werd in de buurt van zijn rechterschouder en bekken geraakt en beide kogels kwamen aan de voorkant er weer uit. 

Zuivering
En alsof het niet erger kan, wordt een hele wijk ontruimd, Sheikh Jarrah. Bijna schoongeveegd. Palestijnen moeten hun huis verlaten voor illegal settlers. 

De wereldgemeenschap is stil. Ja, ok Maleisië en Qatar hebben zich geroerd over de onbeschofte aanval op Al Aqsa maar daar houdt het wel mee op. 

Iets over ‘etnische zuivering’? Niets. Wat doet de ‘moderne’ zogenaamde vrije wereld? Niets. Nederland praat alleen maar over de militaire discipline van Israël bij de vaccinaties. Maar Nederland zegt niets, net als de rest van Europa, over de militaire discipline bij de aanvallen op Palestina. 

De wijk Sheikh Jarrah is dagelijks het beeld van aanvallen op Palestijnse families en hun huizen. Het heeft alle schijn van etnische zuivering. Een ander woord is gewoon niet te vinden. Waarom zegt de westerse media dit niet? Het westen heeft haar mond er vol van als het in andere landen gebeurt, maar nooit als het de Palestijnen aangaat. 

Een dag
De bezetting strijdkrachten verspreidden een protest tegen de uitzetting van Palestijnse inwoners van de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem, arresteerden twee Palestijnen en verwondden maandagavond tien mensen.
De  troepen gebruikten traangas en wapenstokken om de mensen uiteen te drijven die protesteerden uit solidariteit met Palestijnse families die geconfronteerd werden met  uitzettingsbevelen in Sheikh Jarrah.
Een van de demonstranten, Ahmed Farrah, die brutaal werd geslagen door de strijdkrachten, werd vandaag vrijgelaten nadat hij was gearresteerd op voorwaarde dat hij voor 15 dagen uit Sheikh Jarrah werd gedeporteerd en een boete van 10.000 sjekel moest betalen. 

Een andere dag
Bezetting soldaten vielen zaterdagavond veel Palestijnen aan in de wijk Sheikh Jarrah, in bezet Jeruzalem, waarbij velen gewond raakten, en vijf ontvoerd werden.
Ooggetuigen zeiden dat de soldaten, onder wie bereden politieagenten, de buurt waren binnengevallen en tientallen bewoners, waaronder kinderen en vrouwen, hadden aangevallen, waarbij ze gewonden hadden veroorzaakt.
Ze voegden eraan toe dat de invasie werd uitgevoerd toen de situatie kalm was en dat er geen protesten plaatsvonden.
De bezetters duwden en sleepten ook de Palestijnen uit de buurt en dwong ze allemaal weg. De lokale bevolking zei dat de straten nu gevuld zijn met soldaten en politieagenten.
De bezettingsmacht heeft geprobeerd om ten minste 75 Palestijnse families uit hun huizen en buurt te verwijderen en ze te vervangen door illegale kolonisten. 

Eliminatie
Sinds begin dit jaar zijn 31 huizen en 27 Palestijnse faciliteiten gesloopt nadat plannen waren goedgekeurd om 4.982 nieuwe nederzettingen te bouwen.
In de afgelopen vier maanden heeft Israël zijn beleid om Palestijnse huizen en faciliteiten te slopen en Palestijnen uit hun buurten te verwijderen, geëscaleerd, terwijl er duizenden nederzettingen eenheden in Oost-Jeruzalem werden gebouwd. Een dergelijk gedrag is bedoeld om rassendiscriminatie in stand te houden en de Palestijnse Arabische aanwezigheid in de stad te elimineren.

Social Media
En je mag dit soort zaken niet in de media aan de kaak stellen. Je wordt geblokkeerd, je artikelen verwijderd, de lezers lopen weg en ga zo maar door.
Dat Facebook al lang bezig is om artikelen over Palestina te blokkeren, is bekend. Maar Instagram heeft deze ‘nobele’ taak overgenomen. Het blokkeert nu ook Palestijns nieuws. Maar nu wordt zelfs Palestijns nieuws op TikTok geweigerd. Een demonstratie in Amsterdam kan zogenaamd niet upgeload worden; een video over Palestijnen die aangevallen worden, geschopt en geslagen, kan niet worden geplaatst. Neen, de social media probeert aan alle kanten Palestijns nieuws te blokkeren.  

En waar is meneer Abbas? Als ‘president’ van de Palestijnen zou hij al jaren moeten vechten voor Palestina, maar hij doet niets. Misschien nog wat sparen voor de oude dag. Een huisje hier, een huisje daar. Maar zich niet bemoeien met de Palestijnse Intifada, de Palestijnse strijd om het leven, te overleven. Maar ondertussen heeft meneer Abbas maar besloten om de verkiezingen uit te stellen. Ja, past niet, hé, het zou eens verkeerd kunnen aflopen voor hem … ander winnaars bij de drie verkiezingen van 2021 … 

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Sheikh Jarrah

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!