De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ETENSSTRIJD: “SCHANDALIGE IDEOLOGIE” IN DE SCHOOLMENUS VAN LYON

ETENSSTRIJD: “SCHANDALIGE IDEOLOGIE” IN DE SCHOOLMENUS VAN LYON

dinsdag 23 februari 2021 23:52
Spread the love

Schoolmenu’s blijven in Frankrijk twistpunten en aanleidingen tot polemiek. Meestal gaat het bij conflicten om menu’s die rekening houden met religieuze eettaboes zoals geen varkensvlees eten. Om joodse en islamitische kinderen toch in staat te stellen op school een warme maaltijd te gebruiken, wordt er dan naast een schotel met varkensvlees ook een met ander vlees of een zonder vlees voorzien. Maar de nieuwe, agressieve laïciteit (een omkering van de veelgeprezen laïciteit van 1905, die juist bedoeld was als een compromis dat tot pacificatie van de maatschappelijke spanningen moest leiden) vindt dergelijke tegemoetkomingen aan moslims helemaal fout. In Beaucaire waren de alternatieve schotels geschrapt, waarop een mensenrechtvereniging en een oudervereniging naar de rechtbank stapten. Die oordeelde op 9 februari jl., na een eerdere, gelijkaardige uitspraak op lager niveau, dat de argumentatie van de burgemeester (van het Rassemblement National) en zijn gemeenteraad niet aanvaardbaar is. Ze hadden de vervangingsmenu’s afgeschaft omdat ze “onrepublikeins” zouden zijn – tegen de laïciteit. De rechtbank eist dat de beslissing ongedaan wordt gemaakt. De burgemeester legt zich daar niet bij neer en wil verder procederen. Maar nu is er in Lyon een menuconflict van een andere aard: de vleesschotels van het schoolmenu zijn er afgeschaft en er wordt alleen nog een vegetarische schotel aangeboden… Groot tumult!

 

De verantwoording van het nieuwe menu is gebaseerd op de gezondheidsvoorschriften tegen de covidpandemie. Om de leerlingen snel aan eten te helpen en het besmettingsrisico te verminderen wordt er nog maar één enkele schotel aangeboden, en om iedereen in staat te stellen daarvan te eten is ze vleesloos. Maar ze kan wel eieren of vis bevatten. (Voor veganisten is ze dus nog niet acceptabel, en voor vegetariërs ook maar half.) In geen tijd was de beslissing aanleiding voor een rel tot aan de top van de staat. Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin, die zich specialiseert in wilde ophitsing, twitterde over “schandalige ideologie” en “bovendien een onaanvaardbare belediging van de Franse landbouwers en slagers” en: “je ziet heel goed hoe de moralistische en elitaire politiek van de groenen de volksklasse uitsluit. Heel veel kinderen hebben vaak alleen maar de maaltijd in de kantine om vlees te eten.” Zijn collega van Landbouw en Voeding, Julien Normandie, sprong hem bij: “Laten we ophouden met ideologie in de borden van onze kinderen te scheppen. Laten we ze simpelweg geven wat ze nodig hebben om op te groeien. Vlees hoort daarbij.” En hij voegde eraan toe dat hij de regionale overheid had ingeschakeld om in te grijpen.

 

Darmanins woorden waren erg fors, vol electorale bedoelingen naar de volgende presidentsverkiezingen toe, en ook ver van de realiteit. Een jaar eerder had immers de toenmalige burgemeester, Gérard Collomb, vooraanstaand lid van Darmanins en Macrons eigen partij, de LREM, en gewezen minister van binnenlandse zaken, eenzelfde beslissing genomen, om dezelfde reden, zonder dat daar enige kritiek op kwam. En net als toen gaat het nu weer om een tijdelijke maatregel, gekoppeld aan de pandemie. Maar de uiterst-rechtse tegenstanders van de groene burgemeester herinneren zich het programma van de Groenen bij de laatste verkiezingen, waarin gesproken werd over de vermindering van de vleesconsumptie en het versterken van de vegetarische voeding. Dus is dit vegetarische menu een sluwe zet om een groene politieke doelstelling te realiseren.

 

Zo lees je in Lyon People: “Zoals u weet is de voeding een van de obsessies in de top 5 van het nieuwe ecolo-communistische gemeentebestuur van Lyon. De covid-19-crisis is een uitstekend voorwendsel om de politieke doelstellingen van dat bestuur in de scholen te dienen. (…) Volgens onze informatie wil de Stad Lyon van de nieuwe, nationale gezondheidsmaatregelen voor de schoolrestauratie profiteren om een enkel menu zonder vlees op te leggen in de kantines, alle dagen, te beginnen met 22 februari, ‘om de leerlingen sneller te bedienen en voor de vlotheid van de maaltijden’. En dat in de 129 schoolrestaurants. Deze list zal niemand misleiden. Ze past in de dagelijkse strijd die de ecologisten en hun extremistische bondgenoten voeren tegen de landbouwers die vee kweken in het algemeen en tegen de slagers in het bijzonder. Dat men tot zulke extreme toestanden komt in de hoofdstad van de gastronomie is van een absolute triestheid.”

 

Maar het gaat allicht om meer dan een strijd tussen vegetariërs en vleeseters. Een cartoon over het onderwerp heeft als tekst: “Na het islamogauchisme aan de universiteiten… nu het islamo-veganisme in het schoolrestaurant!” Dat er een enkel hoofdgerecht wordt aangeboden en dat dat vleesloos is, wordt dus eigenlijk gezien als alweer een toegeving aan de moslims, een heimelijk samenspannen van het linkse stadsbestuur met de islamisten: islamogauchisme!

 

https://www.lyonpeople.com/politique/lyon-la-ruse-de-la-mairie-ecologiste-pour-imposer-les-menus-sans-viande-dans-les-cantines-2021-02-17.html

Zie ook: Eric Hulsens, Welk eten biedt de schoolkantine?

https://www.dewereldmorgen.be/artikel//welk-eten-biedt-de-schoolkantine-laicite-in-de-praktijk-2/

https://www.dewereldmorgen.be/community/welk-eten-biedt-de-schoolkantine-laicite-in-de-praktijk-2/

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!