De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Erfgoeddag op Het Looks = groot succes

Erfgoeddag op Het Looks = groot succes

maandag 2 mei 2011 07:36
Spread the love

Het is zondag 1 Mei en de zon oversaust onze mooie stad Lier. Ook onze wijk Het Looks, de tweede oudste wijk van de stad bestaande uit 420 werkmanshuisjes, deelt in het mooie weer. Onze wijk is een volkswijk met een smeltkroes van mensen en een rijke geschiedenis. Het is geen kluwen van kleine straatjes maar meer een dambordpatroon als structuur voor het stratenplan. Ideaal dus om leuke dingen te doen.

Het KunstKomité van onze bloeiende buurtwerking organiseert vandaag een kunstproject in de wijk naar aanleiding van erfgoeddag rond het thema “armoede”. Het kunstproject bestaat uit twee delen.

Historische tentoonstelling.

In een eerste gedeelte kunnen de bezoekers terrecht in de Lookstraat nummer 14. Voor het eerst zetten An en Peter de deuren open van hun recent aangekochte huisje en richten er een historische tentoonstelling in over de wijk. Op een zeer sublieme wijze presenteren zij een prachtig opgebouwd overzicht van het vroegere leven in de wijk. De schitterende presentatie bestaat uit foto’s, boeken, atributen, geschriften en dit alles met leuke bindteksten die het geheel kompleet maken. Het overzicht vertelt de geschiedenis van een wijk vol gewone mensen. Het gebruikte materiaal is allemaal verzameld bij bewoners en ex- bewoners van onze wijk. Dit maakt het allemaal nog levendiger dan het al is. Deze tentoonstelling is een voorproefje van een grotere tentoonstelling die we volgend jaar willen organiseren naar aanleiding van 800 jaar. Deze zal op zich deel uitmaken van een heuse artiestenfoor met nog veel meer creatieve projecten in onze wijk.

Niet minder dan 335 bezoekers laten zich deze historische tentoonstelling welgevallen met heel veel positieve reacties. Verschillende bezoekers bieden zelfs nog materiaal aan voor volgend jaar. Pure top, al zeg ik het zelf!!!

Dozen tentoonstelling:

Een doos is nooit zo maar een doos. Onder dit motto vroegen we aan de wijkbewoners iets creatiefs te doen met een doos. Op een drietal plaatsen kan je het resultaat bezoeken. In een bouwwerf van een huisje in aanbouw worden meerdere dozen tentoongesteld die door verschillende mensen en kinderen uit onze wijk zijn aangemaakt. Voor de ene wordt het een geschenkendoos, voor de andere dan weer een heuse kijkdoos. Van poppenkleerkastdoos tot fraai beschilderde en beplakte exemplaren. Het is een bonte mengeling van verschillende kunstwerkjes die best gezien mogen worden. De bezoekers zijn dan ook zeer enthousiast.

In de werfkeet van de aannemer die momenteel de wijk volledig aan het heraanleggen is tot woonerf kan je gaan kijken naar een kunstwerk geïnspireerd op de werken in de wijk. De ontwerper heeft met dozen het dambordpatroon van de wijk nagemaakt en in elke doos een nieuwe kassei gelegd die gebruikt wordt bij de heraanleg. Het is als het ware dat de doos net geopend is en de vlak geslepen kasseien mogen uitgepakt worden voor de vernieuwde wijk.

In een pand aan Hazenstraat 8 stellen de bewoners een drietal projecten voor.

Sylvie presenteert in een smal gangetje tegenover hun huisje een 20 tal taartdozen beplakt met foto’s van haar project rond zwerfvuil. Het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s die op een zeer subtiele wijze het thema in beeld brengen. Het geheel wordt voorgesteld in een mozaïek die met touwtjes aan elkaar hangen.

Daarnaast presenteert zij een reeks detailfoto’s getrokken in de wijk. Deze foto’s zijn geplakt in taartdozen en worden op de vensterbanken van de overburen gepresenteerd. Zowel de buurtbewoners als andere bezoekers trachten te achterhalen waar deze foto’s zijn genomen. In een bruine omslag op de onderste flap van de taartdoos kan je de antwoorden vinden. Deze beide projecten genieten veel bijval.

Dominic en Sylvie hebben hun huisje aan de binnenzijde helemaal omgevormd tot één kartonnen doos. Met dit project heeft het koppel de sfeer willen creëren van hoe het leven in een kartonnen doos er zou kunnen uitzien. De muren en vloer van de leefkamer bestaan volledig uit karton. Op de grond ligt een kartonnen slaapmat en deken. Een kartonnen tafel maakt deel uit van de ruimte waarop een oud brood, blikje makreel in tomatensaus en een worst de maaltijd vormen. Op de muur staat een tekst die aangeeft dan 1 op 7 Belgen of 15% van de bevolking in armoede leeft. Daarnaast geeft de tekst ook aan dat nog een 20 % mensen leven op of net boven de armoedegrens. Veel van de 220 bezoekers van dit project zijn onder de indruk van de sfeer die er hangt. Voor vele is het een confrontatie met een pijnlijke realiteit. Binnen in de doos ontspinnen zich onder de bezoekers heuse debatten en discussies over armoede. Een bijzonder geslaagd proejct.

Kartonnen dozen – werkplaats.

In de Lookstraat is een echte kartonnen dozen – werkplaats opgebouwd. Een team van vrijwillgers hebben er dozen, verf, gekleurd papier tot zelfs leder toe klaarstaan. Ieder die zich geroepen voelt als bezoeker kan zijn eigen creatieve geest z’n gang laten gaan en een doos een nieuwe leven geven. Vele kinderen maken heuse pareltjes door hun creatieve inspiratie uit hun leefwereld naar boven te laten komen. De gemaakt kunstwerkjes worden in een aanpalende garage-ingang bijkomend aan het publiek voorgesteld. Deze werkplaats wordt bijzonder gesmaakt door het ruim opgekomen publiek.

Café Bricolé.

Nog in de Lookstraat organiseert de buurtwerking een heus “Café Bricolé”. Hier kunnen de passanten zich te goed doen een glaasje fruitsap, koffie, thee of een heerlijk geurende en smakende uiensoep. Geen alkohol is een bewuste keuze. Aan de toog wordt door de aanwezige verbruikers druk vertelt over wat ze allemaal al gezien en bezocht hebben. De reacties zijn uitermate positief tot zelfs uitgelaten toe.

Fritten in de wijk.

Na een vermoeiende maar zeer verrijkende en druk bezocht dag beginnen de vrijwilligers van de wijkwerking nog aan de afbraak van de tentoonstellingen. Op en snelle en efficënte wijze lukt de ploeg er in om in een korte tijdsspanne alles netjes op te ruimen. Vervolgens worden tafels en stoelen in de nog zonovergoten Hazenstraat gezet en scharen zich een 20 tal buurtwerkers en hun kinderen aan een tafel vol fritten en lekkere snacks. Een volkse maar heerlijke beloning voor een dag vol creativiteit.

Het KunstKomité, dat deel uitmaakt van de buurtwerking Het Looks, is dan ook bijzonder opgetogen over dit meer dan geslaagde project en zijn vele bezoekers.

Tot Looks.

Dominic Van Oosterwyck, Voorzitter buurtwerking Het Looks.

https://picasaweb.google.com/dvanoosterwyck/Erfgoeddag2011WijkHetLooksLierEenDoosIsNooitZoMaarEenDoos#

take down
the paywall
steun ons nu!