De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“De media schiet tekort als het om cannabis kwesties gaat”

“De media schiet tekort als het om cannabis kwesties gaat”

maandag 6 september 2021 18:04
Spread the love

Voor wie het nog niet was opgevallen, sinds enkele maanden is er een boeiende podcastreeks verschenen met als thema cannabis. Je vindt deze op de website CannabisKenners. Daan Staes is het brein hierachter, hij neemt ook de interviews af van de verschillende cannabisexperts die aan het woord komen. Zo is er al een podcast met onder andere de hoofdredacteur van MO* Magazine Jago Kosolosky, professor in de criminologie Tom Decorte, journalist en auteur Karel Michiels, hoofdcommissaris bij de Gentse politie Steven De Smet, toxicoloog Jan Tytgat, econoom Paul De Grauwe en nog enkele bekende namen. Het zijn stuk voor stuk parels van gesprekken en het einde is nog niet in zicht. Iedere twee weken belooft Daan een nieuwe podcast. Omdat ik nieuwsgierig werd naar Daan zijn drijfveren besloot ik hem zelf aan een aantal vragen te onderwerpen.

Op zondagmiddag kreeg ik het genoegen om met Daan een videocall te voeren. Ik hoefde me geen zorgen te maken om het feit dat ik geen bh droeg en nog niks van make-up op had – hey, het is zondag – want Daan heeft een visuele beperking en merkt zulke details niet op, althans daar ging ik toch van uit.

Daan, wat zijn jouw beweegredenen om podcastgesprekken te voeren met cannabisexperts?

Omdat ik één van de meer dan honderdduizend Belgen ben die cannabis consumeer en omdat ik een beetje moe word van de hypocrisie over hoe men met cannabis omgaat. Het is alsof alleen alcoholconsumenten en tabaksgebruikers het recht hebben om een gecontroleerd product te gebruiken en enkel zij het recht hebben om hun product in een veilige omgeving te kunnen aankopen. Zij hebben ook het voordeel om niet veroordeeld te worden bij het nuttigen van hun product en ze worden niet weggezet als abnormaal noch worden ze gestigmatiseerd. Dat gevoel heb ik bij cannabis wel nog heel hard. Ik denk dat jij mij daar wel kunt in bijtreden?

Ik snap niet goed op welke gronden dat gebaseerd is. We maken normaal gezien onderscheid op basis van wetenschappelijke inzichten maar als we die lijn zouden doortrekken dan zouden we alcohol en tabak onmiddellijk moeten verbieden, wat niet gebeurt. Dus dan stel ik mij de vraag: Op welke basis is dat onderscheid dan wel gemaakt? Door de verschillende interviews die ik heb afgenomen constateer ik dat het vooral draait om economische belangen en lobbywerk maar dat er ook racisme meespeelt.

Denk je dat er gelobbyd wordt achter de schermen tegen de legalisering van cannabis?

Ik denk dat het wat ver gaat om te zeggen dat er tegen cannabis gelobbyd wordt maar er wordt volgens mij wel sterk gelobbyd voor alcohol en tabak. Het is makkelijk om iets te verdedigen dat legaal is maar cannabis is met haar illegale status heel moeilijk verdedigbaar. Het is ook een vaak gehoord argument in het cannabisdebat: We hebben al zoveel alcoholverslaafden, moeten we daar nu echt nog cannabis bij nemen? Ik noem dat een dooddoener. Het is alsof je zou zeggen: Je mag de opgelegde snelheidslimiet niet overschrijden maar we leggen een aparte rijstrook aan waar je wel sneller mag rijden.

Ik vraag me werkelijk af op welke feiten dit is gebaseerd. Dat is voor mij de grootste reden om de podcastreeks te maken. Er wordt mij ook vaak gevraagd om eens iemand te interviewen die tegen cannabis is, maar die mensen komen in de mainstream media al voldoende aan bod. Ik wil graag een ander geluid laten horen, maar dan wel vanuit verschillende invalshoeken. Ik heb een criminoloog geïnterviewd, een toxicoloog, een econoom, een politieman, een ex-gebruiker/verslaafde, … die allemaal op hun eigen manier zeggen dat het beleid zoals het nu gevoerd wordt niet werkt.

Nog een reden waarom ik dit doe is omdat ik vind dat de media hierin erg tekort schiet. Ik ben beschaamd in de plaats van mensen die überhaupt over dit thema schrijven. Het lijkt meer op knip- en plakwerk van een politiewoordvoerder zonder zich daar kritische vragen bij te stellen. De persconferentie na de aanslag van misdaadjournalist Peter De Vries bijvoorbeeld, dat was een triest dieptepunt. Niet per se omwille van wat Bart De Wever zei maar wel omwille van de houding van de Belgische journalistiek. Als je als journalist naar die persconferentie gaat heb je dan de moeite genomen om de You Tube filmpjes van Peter De Vries -over hoe hij over de War on Drugs dacht- te bekijken? En zou je dan niet het lef moeten hebben om Bart De Wever met die uitspraken te confronteren? (Peter De Vries was faliekant tegen de war on drugs omdat het volgens hem niks uithaalt en het handenvol geld kost.)

Dat lef hebben ze dus niet.

Nee, inderdaad. En dan stel ik mij de vraag in hoeverre er dan nog sprake is van kritische en objectieve journalistiek?

Even iets anders. Wat heb jij gestudeerd Daan?

Geschiedenis. Ik ben dan ook sterk geïnteresseerd in de geschiedenis van hoe het verbod op cannabis er is gekomen en welke mechanismen erachter zitten. Waarom wordt het verbod in stand gehouden, wat zijn de drijfveren van politici om dit te doen? Ik vind het ook pijnlijk dat we een minister van justitie hebben die 20 jaar geleden met een joint stond te zwaaien in de senaat maar nu niet de ballen (excuseer mij) heeft om er een uitspraak over te doen.

De vraag die we ons moeten stellen is deze: Is cannabis een kwestie van justitie of van gezondheidszorg?

We hebben in het verleden besloten dat alcohol en tabak geen justitiële kwesties zijn maar wel gezondheidskwesties. Waarom trekken we die lijn dan niet verder voor cannabis? Iemand die koopverslaafd is of eetverslaafd, gokverslaafd, sex verslaafd,… gaan we niet criminaliseren. Waarom doen we dat bij cannabismisbruik dan wel?

Cannabiskenners kan je volgen via de website, spotify en de facebookpagina

 

 

 

 

 

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!