De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Engelse les. En toen kwam Verstappen.

Engelse les. En toen kwam Verstappen.

zondag 15 mei 2016 17:30
Spread the loveStefan Brending (2eight) • CC BY-SA 3.0 de
“A diplomat is a man who always remembers a woman’s birthday but never remembers her age” — Robert Frost

Leren en herinneren zijn niet hetzelfde. Je moet leren omgaan met de herinneringen, leren ze te gebruiken.
Ik geef conversation classes in het Engels. Voor mijn studenten zijn het praktische lessen in het omgaan met de Engelse taal, naast hun lessen op school. Een studente vertelde me niet zo lang geleden dat de uitspraak van zijn lerares Engels zo grappig was dat ze in de lach schoot. Ze heeft netjes uitgelegd waarom ze moest lachen, haar uitspraak van het woord ‘bicycle’ was door het Spaanse accent grappig. En nu is de lerares boos, … op mij!

Ik ben een leraar die probeert zijn studenten echt Engels bij te brengen. Niet door te kopiëren wat er in het leerboek staat, maar door te leren begrijpen wat de persoon, schrijver, vertaler, wie dan ook, in een andere taal probeert duidelijk te maken. Taal is en blijft een gereedschap dat we gebruiken om mee te communiceren. Maar helaas, en gelukkig voor ons vertalers, spreken we niet allemaal dezelfde taal.

Schrijven is een manier om taal te gebruiken als communicatiegereedschap.Spreken is een andere manier. In de klas van mijn kleinzoon en bij ons in huis bijvoorbeeld, worden de twee manieren van communiceren door elkaar gebruikt, in verschillende talen. Spaans als de taal van het land waar we wonen is de gewone thuistaal. Mijn kleinzoon, zijn moeder en ik spreken Nederlands als er even niemand anders thuis is. Komt mijn vrouw thuis van het boodschappen doen schakelen we automatisch over op het Spaans. Mijn vrouw spreekt geen Nederlands.

Bovendien is een of twee uur per dag Engels de taal, les geven door bijvoorbeeld een artikel uit een krant voor te lezen en te gebruiken als basis voor de les. Ik kies daarvoor een leuke, grappige tekst en analyseer die, in het Engels, net zo lang tot de leerling het begrijpt. Het is niet makkelijk, je hebt als leraar veel geduld nodig voor dit systeem.

Een andere leerling van mij blijft terugvallen op wat hij op school geleerd heeft. Hij blijft regeltjes herhalen alsof hij ze voorleest. Ik noem hem dan een mentale kopieermachine en vertel hem, keer op keer, dat hij zo nooit het Engels zal begrijpen. Ik heb geprobeerd het volgens het bovenstaande gezegde van Frost duidelijk te maken, maar ik ben geen diplomaat, ik ben een leraar.

Een krantenartikel als basis voor de les vind ik een goede keuze. Er is iets gebeurt in de directe omgeving van de studenten. Het gebruik van een artikel over die gebeurtenis geeft hen twee manieren om naar de gebeurtenis te kijken. Door de analyse in het Engels begrijpen ze misschien net iets meer van de informatie die het artikel geeft, en net zo belangrijk, ze leren omgaan met de Engelse taal, leren die taal te begrijpen en er goed gebruik van te maken.

Begrijpend onderwijs noem ik het. Geen class room gebeuren maar een manier van leren die het leuke van een taal naar voren brengt. Als je ergens om kunt lachen zul je het vast minder snel vergeten. Of het werkt weet ik niet, ik kan zelf nooit een grap goed navertellen, ik vergeet de clou altijd….

Het probleem is dat de kranten tegenwoordig geen leuke dingen meer vermelden. Het is politiek, verkiezingen en verder alleen moord en doodslag wat de klok luidt. Er staan geen sappige verhalen meer in de kranten over wat de vrouw van de premier vandaag weer gedaan heeft, erger nog, de premier van Nederland heeft helemaal geen vrouw.

En als ik sappige verhaaltjes zoek over Ch.Y.J.Gh. (Charles) Michel, weet ik dat hij de eerste Premier van België is die tijdens zijn ambtsperiode op zwangerschapsverlof moest. Ze wonen officieel samen maar Michel noemt zijn partner Amélie Derbaudrenghien wel zijn echtgenote. Spannende gebeurtenis was ook de aankondiging van de zwangerschap door niemand minder dan de President van de Verenigde Staten.

Het baardje, ietwat beter onderhouden dan het voorbeeld, de baard van Dr. House, is bijna een handelsmerk. Het staat hem ook beter, maar dat is een mening. De brede glimlach van Michel, en zijn glimmende ogen achter dikke brillenglazen, spreken boekdelen.

Als voorzitter van de regering van een klein landje moet je iets doen om op te vallen tussen al die glad geschoren presidenten en koningen, en dat lukt Michel meestal best wel.

Dus even de Engelstalige pers afschuimen voor wat nieuws uit België en ik heb weer een schrijfseltje voor de Engelse les. Nee. geen Michel te vinden, ook geen Rutte overigens want Verstappen heeft de ronde van Spanje gewonnen, een verschil can 0.616 seconden op de nummer twee, Kimi Raikkonen. Niet bruikbaar voor de Engelse les, want het artikeltje is in het Spaans.

Foto Michel: http://premier.fgov.be/nl/biografie

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!