De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Enchanté Leuven biedt gratis diensten aan kansarmen

Enchanté Leuven biedt gratis diensten aan kansarmen

maandag 30 september 2019 22:39
Spread the love

Leuvense ‘Enchanté’ hartelijke handelaars bieden gratis diensten aan kansarmen

0p initiatief van lokale welzijnsorganisaties zoals de Wissel, De Wingerd en ‘t Lampeke is maandag in Leuven ‘Enchanté’ gelanceerd, een netwerk van ‘hartelijke’ handelaars die gratis kleine diensten zoals een koffie, etensrestjes, opladen gsm en dergelijke aanbieden aan kansarmen. Op dit ogenblik participeren 24 zaken aan het project, waarvan 2/3e actief is in de horeca, maar de initiatiefnemers hopen dat dit aantal snel zal oplopen.

De participerende handelszaken hangen een sticker uit met daarin informatie over de gratis diensten die ze aanbieden. Dat kan gaan over een babbeltje slaan, gratis toilet, opladen van smartphone of laptop, glas water, een warme kop koffie of thee, je zelf opwarmen of het opwarmen van eten in een microgolf, iemand kunnen opbellen, achterlaten van rugzak of andere spullen, lezen van een boek, gazet of tijdschrift, EHBO, etensrestjes, het laten toekomen van postpakketten, gratis haarsnit, het rustig voeden van baby… Ook de burger kan zijn steentje bijdragen door in de deelnemende handelszaak bijvoorbeeld te betalen voor een eten, drinken of een cultuurticket dat later kan geconsumeerd worden door iemand die het niet breed heeft.

Leuvens schepen Els Van Hoof (CD&V), bevoegd voor handel, is zeer enthoesiast over het voorstel. “Het initiatief doet een appel op handelaars en andere burgers om zorgend om te gaan met mensen die het moeilijk hebben en op die manier bij te dragen tot een warme en verbonden stad. Er zijn ook in Leuven immers mensen die geen geld hebben om buiten te komen en een koffie in een café niet kunnen betalen omdat ze elke euro moeten omdraaien. Ik ben opgetogen dat er reeds 24 handelaars meedoen, maar ik ben er zeker van dat aantal sterk zal aangroeien als het wat meer bekend geraakt”, aldus Van Hoof. Het stadsbestuur ondersteunt het project door het publicitair materiaal voor zijn rekening te nemen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!