De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Elvis Costello boycot Israël
Cultuur, Muziek, Israël, Boycot, Wereld, Entertainment -

Elvis Costello boycot Israël

dinsdag 18 mei 2010 19:52
Spread the love

Op zijn webstek heeft Elvis Costello aangekondigd om twee concerten in Israël af te gelasten.

“Je hoopt dat muziek meer is dan louter ruis die dode momenten opvult, of ze nu probeert te verrukken of te bewenen,” schrijft Costello. Volgens hem zou de affichage van zijn naam voor de concerten geïnterpreteerd kunnen worden als een politieke daad, waarbij men zou kunnen aannemen dat hij zich niet bekommert omtrent het lijden van onschuldigen.

Ook gelooft hij dat onder het publiek van de aangekondigde concerten zich veel mensen zouden bevinden die het nederzettingenbeleid van hun overheid in vraag stellen en de omstandigheden betreuren welke de Palestijnse burgers intimideren, vernederen of ernstiger leed toebrengen in naam van de nationale veiligheid.

Hij schrijft dat hij zich zeer goed bewust is van de gevoeligheid van deze thema’s gezien het verwerpelijke geweld dat ook in naam van de bevrijding wordt gepleegd.

De muzikant vervolgt dat als deze onderwerpen werkelijk te ernstig en complex zijn om tijdens een concert aan te kaarten, het evenzeer onmogelijk is om het hoofd af te wenden. Voor Costello is het een zaak van instinct en geweten.

Na analyse van de propaganda, de communiqués, het dubbel spel en de hysterische taal van de politiek vond de artiest zich genoopt tot de conclusies te komen dat men op z’n minst elk redelijk argument dient te overwegen alvorens men vreselijke middelen aanwendt en dat “een stilte in de muziek beter is dan bij te dragen tot de statische ruis, en er zo een einde aan te maken.”

“Ik kan me niet voorstellen ooit nog een uitnodiging te krijgen om in Israël op te treden, wat een betreurenswaardige zaak is, maar ik kan me wel een betere tijd voorstellen waarin ik dit niet zou hoeven schrijven,” deelt hij nog mee.

De Israëlische minister van Sport en Cultuur Limor Livnat reageerde furieus: ‘Een artiest die zijn fans in Israël boycot, verdient het niet voor hen op te treden’.

Persbericht www.elviscostello.com

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!