De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Elk kind heeft recht op begripvolle ouders
Kinderen, Opvoeding, Emoties, Onhandelbaar -

Elk kind heeft recht op begripvolle ouders

zondag 4 augustus 2013 11:56
Spread the love

Veel ouders hebben het echt wel goed voor met hun kroost, maar het ontbreekt hen soms aan de nodige opvoedingsskills. Het is hartbrekend om te zien hoe kinderen soms tegen de muur die ze ouder noemen, opbotsen.

“Stel je niet zo aan!”

Ouders vinden bijvoorbeeld maar al te vaak dat hun kind zich aanstelt wanneer het huiliger en emotioneel probeert uit te leggen dat hij/zij pijn heeft. “Stel je niet aan!”, “Ben je een man of een mietje?” enz zijn veel van die opmerkingen die kinderen moeten aanhoren. Terwijl het wel eens goed mogelijk is dat dat kind ECHT pijn heeft.

Door naar een kind te luisteren gaan ze zich gewaardeerd voelen, en gaat de pijn (al dan niet ingebeeld) sneller verdwijnen. Kinderen voelen zich op die manier meer geborgen. Je leert een kind ook communiceren door ernaar te luisteren!

Kinderen stellen vaak onaangepast gedrag wanneer er iets aan de hand is

Als kinderen heel kwaad zijn of bv veel huilen, dan is er hoogstwaarschijnlijk meer aan de hand! Dan ligt er wat op dat kind zijn lever, en dat kan er alleen uitkomen door tijd voor hem/haar te maken. De beste momenten zijn net voor het slapen gaan. Ga dan eens naast je kind in bed zitten, en toon dat je tijd hebt om te luisteren. Vraag het een beetje uit in de trend van: “Zeg eens, wat is er eigenlijk aan de hand? Waar zit je mee?”

Als er dan geen reactie komt vraag je een beetje door: “Word je geplaagd? Heb je ruzie met je vriend(in)?” Let op de reactie en wees ook stil nadat je de vraag gesteld hebt. Leg je arm rond je kind en stel het op zijn gemak. Laat het wenen als het dat wil, maar stel je begripvol op, en wees geduldig. Als het niet de eerste keer lukt, wacht dan de goeie moment af en probeer het later nog een keer. Maar je bewijst je kind al een grote dienst door hem/haar het gevoel te geven dat het altijd bij jou terecht kan.

Wees kordaat

Kinderen zijn ook geen slaven! Loop dus geen bevelen uit te delen. Gun ze zelf wat inspraak, communiceer met elkaar! Maar wees kordaat, dat kan je nog goed van pas komen. Kordaat zijn is niet hetzelfde als ijskoud en staalhard. Kordaat betekent dat jij als ouder het beste weet wat goed is voor je kind, dus als jij zegt dat het nu moet gaan slapen, dan is dat zo. Maar blijf dan wel lief en respectvol, doch kordaat.

En durf ‘nee’ zeggen. Als je nooit eens nee zegt dan wordt het een verwend kind dat heel kwaad gaat worden als er iemand anders wel eens ‘nee’ gaat zeggen.  

Humor, respect en begrip

Humor in de opvoeding vind ik van het grootste belang! Humor, respect en begrip vormen de basis van een goeie opvoeding. Jonge ouders bouwen nu aan een hechte band met hun kinderen. Als ze hierin slagen, dan hebben ze een liefdevolle basis gelegd en gaat hun kind veel sneller naar hen toekomen als er problemen zijn. Wat vooral in de tienerjaren wel eens heel belangrijk kan zijn. 

En kinderen die een hechte band met hun ouders hebben, staan veel weerbaarder in het leven. Ze worden minder vaak gepest en voelen zich veel gelukkiger en succesvoller dan kinderen die dat niet hebben. 

take down
the paywall
steun ons nu!