De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Elite-universiteit VS rehabiliteert Oekraïense neonazi’s

Elite-universiteit VS rehabiliteert Oekraïense neonazi’s

zaterdag 22 juni 2024 23:40
Spread the love

De Azov-Brigade werd weken voordat de VS wapenleveringen aan de groep goedkeurden van de ‘extremistenlijst’ van Stanford University verwijderd.

Stanford University heeft de Azov-Brigade – een Oekraïense neonazistische militaire eenheid – verwijderd van de door de VS-overheid gefinancierde lijst van ‘extremistische organisaties’. Kiev zou naar verluidt druk uitgeoefend hebben op de universiteit om ze te verwijderen.

Het Mapping Militants Project (MMP) van Stanford, gefinancierd door het Pentagon en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, volgt het lidmaatschap, de activiteit en de relaties van meer dan honderd zogenaamde extremistische organisaties, van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) en de Taliban tot de Oath Keepers-militie en Qanon-beweging in de VS.

https://web.archive.org; april 2024; eigen screenshot.

Tot mei bevatte de lijst de Azov-Brigade, een Oekraïense neonazistische militie die in 2015 formeel werd opgenomen in het leger van het land, en de bredere Azov-beweging die met de eenheid verbonden was.

Een gearchiveerde versie van het profiel van de groep beschrijft hoe de groep in 2014 als militie werd opgericht door de in Charkov gevestigde ‘blanke nationalist’ Andrej Biletski, leden aantrok uit een “verzameling nationalistische en extreemrechtse groeperingen in Oekraïne die een neo-nazi-ideologie aanhingen”, en datzelfde jaar aan de zijde van Kiev tegen pro-Russische troepen in de Donbass-regio vocht.

Het MMP merkte op dat Azov ‘neo-nazi-iconografie op het slagveld’ gebruikte, inclusief het Wolfsangel-symbool, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door verschillende Duitse divisies werd gebruikt, waaronder de 2e SS-Panzerdivisie.

De verwijdering van de Azov-Brigade uit het MMP werd vorige week opgemerkt door onafhankelijke journalisten Sam Carlen en Iain Carlos. Eerder deze maand vestigden zij de aandacht op een socialemediapost van de Oekraïense ambassadeur in de VS, Oksana Markarova, waarin ze Stanford bedankte voor de genomen stap.

Markarova beschreef de verwijdering als een ‘antwoord’ op het aandringen van haar medewerkers die ‘voortdurend de aandacht vestigden’ op ‘Russische propaganda en desinformatie’, wat suggereert dat ze bij de universiteit hadden gelobbyd om de pagina te laten verwijderen.

mappingmilitants.org; juni 2024; nr 46 is “verschwunden“. Eigen screenshot

Stanfords verwijdering van het profiel van de Azov-Brigade kwam ongeveer een maand voordat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het al jarenlang bestaande verbod op wapenleveringen aan de eenheid had opgeheven. Het ministerie stelde dat het een “grondig onderzoek” had uitgevoerd en geconstateerd had dat de Azov-Brigade niet betrokken was bij mensenrechtenschendingen.

Aangezien het MMP vaak wordt geciteerd in rapporten van de Amerikaanse regering, zou de voortdurende oplijsting van de Azov-Brigade in tegenspraak zijn geweest met de conclusie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voorafgaand aan de verwijdering vermeldde de pagina betreffende de brigade dat Azov-leden betrokken waren geweest bij aanvallen op Roma-kampen en LGBT-activisten, en bij demonstraties tegen de bouw van een moskee in Lviv. Tussen 2014 en 2022 rekruteerde de groep een onbekend aantal strijders uit de VS, aldus het MMP.

Rusland heeft het besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken om de Azov-Brigade te bewapenen veroordeeld. “Deze plotselinge verandering van standpunt door Washington bewijst dat de Amerikaanse overheid zich tot eender wat zou verlagen in hun pogingen om Rusland klein te krijgen, waarbij ze het Oekraïense volk als instrument gebruiken. Ze vinden het zelfs prima om met neonazi’s te flirten”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov eerder deze maand tegen verslaggevers.

Bron: Elite US university rehabilitates Ukrainian neo-Nazis (gecensureerd in de EU); 22 juni 2024; mag vrij gedeeld worden op sociale media.

Et tu VRT?

Bemerk dat ze bij VRT al veel langer doorhadden dat die mannen van Azov eigenlijk doorbrave zieltjes zijn. In een VRT-artikel van 9 maart 2022, lezen we dat het hier in essentie gaat om wat voormalige voetbalhooligans, die soms wel eens over de schreef durven gaan, maar omdat ze aan ‘onze kant’ staan, zijn het eigenlijk toffe knullen waar je vooral veel sympathie moet voor hebben. Met dank aan Kenneth Lasoen, de man die er niet voor terugschrikt om bij VRT in prime time te beweren dat de Russen zelf Nord Stream hebben opgeblazen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!