De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

EINDE VAN DE EURO ?
Herman van Rompuy, Fitch, Moody's, Glass-Steagall Act, Manuel Barroso -

EINDE VAN DE EURO ?

maandag 27 december 2010 22:10
Spread the love

Wekenlang houden de media ons het doembeeld voor: de euro is in gevaar. De ratingbureau’s Fitch, Moody’s en S&P, die de Amerikaanse rommelhypotheken de beste punten hadden gegeven, verlagen dagelijks de kredietwaardigheid van Europese staten. Krijgen we een Europese Unie met twee snelheden, de arme landen in ’t zuiden, de rijke in ’t noorden? (en waar ligt België dan? Wallonië zeker in ’t zuiden!). Wordt de euro afgeschaft, en keren we terug naar de Reichsmark? Indien er niet snel een nieuwe regering komt, zullen de markten ons in ’t vizier nemen. De markten: dat is dus de speculatie met overheidsobligaties, waardoor, na Griekenland, ook Spanje, Ierland en wij hogere intrest moeten betalen wanneer de staat nieuwe leningen uitschrijft. Vermits de staatskassen al deficitair zijn doordat ze de banken moesten redden, moeten we nu ‘met zijn allen’ afslanken: loonblokkering, subsidies onderwijs en onderzoek omlaag, langer werken, minder personeel, gezondheidskosten omhoog…Herman Van Rompuy wil de zondige landen straffen die niet voldoende besparen. We staan onder het zwaard van Damocles dat de EU uit elkaar spat.
Moet dat nu allemaal wel? Moeten democratische staten met verkozen parlementen zich onderschikken aan anonieme speculanten in “de markten”? Waarom kan beurshandel van overheidspapier niet verboden worden? Wie stelt de wetten, is dat niet de volksvertegenwoordiging? Tot de wet van Roosevelt, de Glass-Steagall act, in 1998 werd afgeschaft, mochten de spaargelden van de burgers niet gebruikt worden om te speculeren op de beurzen. Waarom trouwens moeten de overheden voortdurend geld lenen, terwijl er miljarden fiscale gunsten en nettowinsten van de privé-sector jaarlijks worden uitgestrooid – deels aan diezelfde speculanten die vervolgens de staten en de belastingbetalers in de armoede drijven. https://www.dewereldmorgen.be/blog/froels/2010/09/28/er-soms-geld-nodig-bekijk-hier-de-nettowinsten-van-het-halfjaar-2010-en-3e-qu

Indien het oorlog zou zijn, zouden de regeringen dwingende maatregelen nemen, voor de veiligheid en de redding van de natie – daarover geen discussie! In de strijd tegen het terrorisme kon er plots veel. Zelfs van Julian Assange werden de rekeningen geblokkeerd. Maar is het geen oorlog? Ja, een oorlog van “de markten” tegen de mensen. Aux armes, Citoyens.

http://en.wikipedia.org/wiki/Glass-Steagall_Act

(Een verkorte versie verschijnt op 28/12 in De Morgen).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!