De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Eind augustus 2014: “Hoogtepunt 750 jaar Borsbeek: dorp op stelten”

Eind augustus 2014: “Hoogtepunt 750 jaar Borsbeek: dorp op stelten”

maandag 1 september 2014 14:19
Spread the love
Voorbij weekend was het hoogtepunt van de festiviteiten te beleven van 750 jaar Borsbeek en het weertje had daar niet al te veel invloed op. De slogan die te vinden is op het etiket van het feestbiertje “Robiaantje” was zeer van toepassing = “Borsbeek, waarschijnlijk het leukste dorp naast de stad sinds 1264”. 

De heemkundige kring deed wat geschiedenis uit de doeken a.d.h.v. objecten, foto’s en schrijfsels. We leren o.a. dat in 1264 de parochie Deurne werd opgesplitst in twee parochies (Deurne en Borsbeek) en in die tijd vielen gemeente- en parochiegrenzen samen.

Er waren allerlei activiteiten te beleven ingericht door diverse organisaties en groepen gesteund door het gemeentebestuur. Zoals een openluchtcafé JapTap, tentoonstelling DocC Borsbeek (archeologie), graffiti-jam in de fietstunnel onder de R11, misviering in de Sint-Jacobskerk met Mgr Johan Bonny, een slagerfestival (bbq met live-muziek van o.a. “Half7 Doenker” en Tom Clément, zaterdag 20u werd iedereen naar “de Schuur” in Fort III begeleid onder de deunen en capriolen van “Los Murginales”.

Daar wachtten de mensen van Alles Loopt Op Rolletjes ons op om verder te feesten op “Jaren ’30 en ’40 vintage-muziek” van de Cream Colored Ponies,  achteraf nam dj fluXXus over.

Vuurwerk mocht uiteraard niet ontbreken!

Zondag de topdag met een autoloze R11 ofte “Krijgsbaan”! Uniek in de analen.

Gratis ontbijt van 9u tot 11u30 voor 750 hongerige magen. Dank aan de sponsors!

De brandweer hield enkele demo’s wat op veel belangstelling kon rekenen.

De jeugd en de jongere ouderen kwamen aan bod middels springkastelen, volksspelen, krijttekenen, grime, clowns, etc. Er werden zelfs door een jonge dame gelukskoekjes getoverd uit de hoed…

De dorpsdichter had een nieuw dorpsgedicht uit de pen laten vloeien en dit werd geopenbaard om 14u.

De retrokoers zoefde een tijd over de Champs-Elysées van Borsbeek (de R11) 

Enkele ereburgers werden gehuldigd door Herman Van Rompuy.

Je kon kennis maken met een warme luchtballon en ballonvaarten winnen.

Het openluchttheater “D’irque en Fien – Carrousel des Moutons werd voor de zekerheid in Ter Smisse opgevoerd.

Dit lijstje is niet limitatief, er was een groot aanbod en variëteit aan vermaak.

Kortom het was een gezellig weekend en de burgervader was duidelijk in z’n nopjes alsook de mensen van het gemeentebestuur!

Het gemeentepersoneel hielp enthousiast mee en zette zich polyvalent in voor allerhande taken die met de glimlach werden uitgevoerd. De slogan kan m.i. een beetje aangepast worden naar: “hoogstwaarschijnlijk het plezantste dorp naast de stad…”

De feestelijkheden lopen nog wat verder en meer info kan u bekomen in het Gemeentelijk Informatieblad waaruit de meeste “mosterd” is gehaald om dit even bijeen te sprokkelen. Met dank!

Op de webstek vindt u het nodige: www.borsbeek.be
Sfeerbeelden van het feest kan u vinden op: https://www.facebook.com/750jaarborsbeek

take down
the paywall
steun ons nu!