De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Gert COPPENS, Centrum voor Ouders en Kind

Eerste schooldag verboden voor vaders

De eerste schooldag is zowel voor de jongeren als voor de ouders een bijzondere dag. Als ouder kan je uw kind troosten of moed inspreken, bij kleuters alle middelen om het kind te motiveren. De eerste of laatste schooldag maakt deel uit van de herinneringen, zowel voor het kind als voor de de ouders.

dinsdag 4 september 2018 17:09
Spread the love

Jammer genoeg is dit niet voor iedereen mogelijk, bij scheidingen beslissen rechters vaak dat de vader het kind moet afgeven op de laatste dag voor de eerste schooldag. Een standaarduitspraak dat vaak gebruikt wordt en eigenlijk totaal tegen de wet van gelijke kansen indruist.

Dergelijke uitspraken discrimineren de vader op basis van geslacht. Een vader kan nooit een eerste of laatste schooldag meemaken en wordt deze gebeurtenis hem volledig ontzegt.

Gert Coppens van centrum ouders zegt: Het zou dringend tijd worden dat daar maatregelen tegen getroffen worden. Vaders worden al benadeeld in het algemeen, de wet 2006 op gelijk gedeeld verblijf wordt vaak afgewezen, waardoor vaders minder hun kinderen te zien krijgen en de kinderen het ook moeten stellen met minder tijd met hun papa.

Dit heeft een impact op het kind, een kind heeft nood aan hechtingsfiguren, welke het kind troosten of moed inspreken. Als de andere ouder er nooit kan zijn voor het kind om  steun te bieden dan kan dit zorgen voor een mindere hechting, wat uiteindelijk ook kan leiden tot ouderverstoting.”

Dat bij de uitspraak specifiek aangestuurd wordt dat de ene ouder nooit de eerste en laatste schooldag mag beleven is zuiver een discriminatie en een schending van de wet gelijke kansen.

take down
the paywall
steun ons nu!