Eerste golf van ontslagen in de openbare sector

Eerste golf van ontslagen in de openbare sector

dinsdag 9 juli 2013 11:11

Terwijl ik dit schrijf, weten we nog niet of de eurogroep de uitbetaling van de nieuwe schijf van de noodlening aan Griekenland zal goedkeuren. Krijgt Griekenland 8,1 miljard euro in 1 smak, of zal het toch in kleinere delen worden uitbetaald? Eigenlijk doet het er gewoon helemaal niet toe. Het is werkelijk elke keer hetzelfde wanneer een nieuwe schijf moeten worden uitbetaald. Want Griekenland houdt zich niet aan de deadlines. Of Griekenland heeft de beoogde resultaten niet behaald die in het programma stonden.

Waarom doet het er niet toe? Omdat het werkelijk nergens toe leidt. Om deze schijf te krijgen, moest Griekenland ter waarde van 2,5 miljard euro privatiseren. Dat bedrag is niet gehaald, hoewel alles in de etalage staat tegen een spotprijs. Op het allerlaatste moment is de verkoop van de openbare gasmaatschappij DEPA door Gazprom afgesprongen en andere privatiseringen schijnen ook al niet te lukken. Niet verwonderlijk: wie wil er nu in Griekenland investeren? Er is geen koopkracht meer, dus een buitenlandse investeerder zal wel twee keer nadenken. Binnenlandse investeerders kunnen er misschien anders over denken en misschien krijgen de Griekse oligarchen alles op een schaaltje aangeboden, met complimenten van de trojka.

En dan gaan we nu over naar het volgende hoofdstuk: ontslagen in de openbare sector. Na de regeringsherschikking wilde de trojka weten hoe menens het de nieuwe minister van Structurele Hervormingen wel was. “Heel menens”, zei die. Waarop de afgevaardigde van het IMF zei: “laat dat dan maar eens zien en begin dan maar eens in je eigen ministerie met mensen aan de deur te zetten.” 50 ambtenaren moeten er uit bij Kyriakos Mitsotakis. Het goede voorbeeld als het ware. En daar komen er nog 12.450 bij. Die gaan allemaal in een mobiliteitsreserve terecht komen.

Ze worden van hun taak ontheven en mogen thuis blijven gedurende 8 maanden, met 75% van hun loon. Als er in die periode geen andere job voor hen wordt gevonden, worden ze ontslagen. Tegen eind juli moet al een lijst met 5000 namen klaar zijn.
Het gaat om de volgende beroepsgroepen:

  • 2.500 mensen van het bewakingspersoneel van de scholen en van de schoonmaaksters. Velen onder hen zijn al maanden niet betaald.
  • 2.000 leerkrachten 
  • 500 ambtenaren die op de ministeries werken

Eind september zal de complete lijst met de 12.500 namen klaar zijn, die aan de trojka zal moeten worden overhandigd. Volgende beroepsgroepen zullen daar in worden opgenomen:

  • Gemeentelijke politie: die wordt opgeheven en ondergebracht bij de gewone politie. Het gaat om 3500 mensen. Er zullen testen volgen voor de gemeentelijke politieagenten (die geen wapen mogen dragen) om te zien hoe ze in wapentesten en dergelijke zullen presteren. Als ze in de test voor gewone politieagent niet slagen, worden ze ontslagen.
  • 1.500 leerkrachten die hun beroep niet uitoefenen (wat in de praktijk betekent dat ze niet voor de klas staan, maar in de bureaucratische molen van het ministerie zijn opgenomen)
  • 2.000 ambtenaren die werken voor de locale besturen.

Het is duidelijk dat onderwijs zwaar onder vuur komt. Het is het recept van besparingen dat we hebben gezien overal waar het IMF voorbij komt: gezondheidszorg en onderwijs hebben het zwaarst te lijden. Er mag dan overal wel vet op de soep zitten, maar het lijkt er toch wel sterk op dat men gewoon een excelletje met cijfers heeft gehanteerd om te zien we er uit moet. De mensen die op de ministeries zitten en die politiek benoemd zijn, van wie je je afvraagt wat ze bijdragen aan de gemeenschap, die blijven de belastingbetaler veel geld kosten en die gaan er vooralsnog niet uit. Deze oplossing lijkt weer eens heel snel te zijn genomen (zeker als je nagaat hoelang Mitsotakis op zijn post zit: die kan toch moeilijk beweren dat er maanden van grondig werk zijn verricht).

En gezien de Griekse economie nog steeds aan geen opleving toe is, is het nog maar de vraag of het op dit moment opportuun is om koopkracht weg te nemen. De ambtenaren waren nog de weinigen die geld uitgaven in Griekenland. Als nu blijkt dat die ook nog eens hun job dreigen te verliezen, houden die de knip op de beurs en zal er nog minder geld rollen.

En de reacties zullen niet uitblijven. Eergisteren protesteerde de gemeentelijke politie al op het Syntagmaplein. Gisteren werd de burgemeester van Athene opgejaagd en kreeg hij rake klappen toen hij uit de vergadering van Griekse burgemeesters kwam. Volgens sommige bronnen zou hij zijn aangevallen door vakbondsmilitanten van de werknemers van de locale besturen, volgens anderen zouden provocateurs daarvoor verantwoordelijk zijn, om de vakbonden in diskrediet te brengen. Hoe dan ook: de gemoederen raken weer verhit. Vandaag was er al een 24-uren staking van de locale besturen en ook morgen blijven de gemeentebesturen gesloten.

Nu zitten velen nog op het strand, maar in september zou het wel weer eens een warme herfst kunnen worden. Premier Samaras zegt wel dat hij niet bang is om eieren te breken, maar omeletten hebben we nog niet gezien.

– See more at: http://btersago.com/blog/?p=9084#sthash.iLzh4eMO.dpuf

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!