De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

(c) Willemjan Vandenplas

Eerste Centraal-Aziatische Soldaten geronseld voor Oorlog in Oekraïne

woensdag 28 juni 2023 08:43
Spread the love

Er zijn dozijnen Centraal-Aziatische militairen aan het vechten langs beide kanten in het conflict in Oekraïne. Er zijn ook buitenlandse arbeiders uit deze regio in Rusland en zij kunnen relatief gemakkelijk een paspoort krijgen dus ze maken al deel uit van de troepenopbouw.

De Centraal-Aziaten worden gerondseld door Rusland en Oekraïne om te gaan vechten. In het binnenland worden zij actief opgespoord door de nationale overheden en geronseld door Russische privé-bedrijven. Toch komen er van de 3,35 miljoen arbeidsmigranten 85% uit Centraal-Azië, dwz. dat er al op het dit moment Centraal-Aziaten vechten met Rusland omdat zij een Russische paspoort hebben.

Het lijkt er dus op dat Centraal-Azië wordt meegesleurd in de oorlog. Deze landen willen goederen verkopen aan het Westen, maar zitten politiek gezien onder invloed van Rusland en China. De aandacht van Rusland voor Oekraïne zorgt er voor dat er minder aandacht is voor de Centaal-Aziatische Republieken en deze meer onder invloed van China komen te staan.

In Rusland en op het slagveld zijn er veel Kirgiziërs, Uzbeken en Tajieken. Toch mag Poetin niet vergeten dat deze landen snel islamiseren en de kruispunten voor de Islam worden. Zo is Tasjkent dit jaar de hoofdstad van het Moslimgeloof. Je bent niet naief moest je geloven dat er daar een nieuwe oorlog komt tegen Rusland.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!