De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Eerste 100.000 Russische vluchtelingen in Kazakhstan

donderdag 29 september 2022 12:23
Spread the love

Vandaag meldde Aljazeera dat er op de luchthaven van Alma Ata enkele honderden Russische vluchtelingen toekwamen, ik kon het bericht factchecken en nu blijken de eerste 100.000 Russische vluchtelingen zijn toegekomen in Kazakhstan. Centraal-Azië heeft een lange geschiedenis met etnische Russen in hun landen.

Centraal-Azië werd gekoloniseerd door het Russische Imperium, omdat het een oorlog van de geheime diensten tegen het Britse Imperium won. Daarna kwam nam de Sovjet Unie dit over met een beetje tegenzin. Ze probeerden de nomaden onderwijs en gezondheidszorg te geven, maar tegelijkertijd probeerden ze de Islam uit te roeien.

Ondertussen is de Islam weerstevig aan de macht in Centraal-Azië, en wordt de hoofdstad van Oezbekistan, Tasjkent, de hoofdplaats van het Islamitische geloof. Er zijn dus altijd Etnische Russen geweest in Central-Azië die zich daar kwamen vestigen, anderen werden er ook naartoe verbannen zoals ex-Leider van de socialistische republiek Alexander Dubček zijn familie na de Praagse Lente.

Echter vertrokken deze etnische Russen na de val van de Sovjet Unie in grote getalen, hierdoor storten de economie van Centraal-Azië in elkaar omdat deze steunde op de Sovjet Unie. Er is daar maar weinig economie, handel en grondstoffen, toch bij de huidige crisis komen de Russen terug, 100.000 is nog altijd niet veel, maar het zullen er altijd meer worden.

Ondertussen keren Centraal-Aziatische landen zich af van Rusland, de speech van Kazakhstan in de Algemene Vergadering van de VN was helemaal pro-Westerse ideeën. Natuurlijk doen ze dit allemaal uit zelf behoud, want als Rusland hun broodheer niet is dan kan dit het Westen zijn, maar natuurlijk staat Centraal-Azië nu ook op het hoofdmenu bij het ‘Beld & Road initiative’ van China, ze zijn gewoon de volgende stap.

Centraal-Azië staat dus te koop aan de hoogste bieder, zoals de geschiedenis ons leert is dit stukje wereld altijd gekoloniseerd geweest, maar wie waren ook weer de oorspronkelijke bewoners?

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!