De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een verdwenen landschap

Een verdwenen landschap

vrijdag 27 juli 2018 16:32
Spread the love

 

Ik was student, lid van een communistische partij (CPN) en colporteerde huis-aan-huis met het dagblad De Waarheid in de arbeiderswijken van een kleine studentenstad. De man die de deur opende, schatte ik veertig, vijfenveertig jaar.

Zoals altijd lichtte ik mijn aanbod toe en benadrukte met veel omhaal het belang van het dagelijks lezen van een krant die de waarheid sprak. Maar de man ging snel over naar zijn eigen verhaal.  Hij vertelde dat hij enkele jaren geleden bij de sluiting van de mijn was ontslagen en sindsdien geen werk meer had. Ik herinner me niet meer welke mijn en wanneer precies.

Hij vertrouwde me toe dat hij de mijnen miste. Dat na de sluiting de gebouwen waren gesloopt en de mijnsteenbergen afgegraven. En toen kwam het: dat hij nog altijd regelmatig naar de mijn ging. In mijn herinnering maandelijks, of misschien zelfs om de twee weken, (maar goed, laat dat een voorbeeld van de uitvergroting van de herinnering zijn.)

Langzaam drong het tot me door dat die mens daar in het kale, desolate landschap stond te staan waar niets te zien viel. Ik zie hem nu voor mij: vervreemd in een verdwenen landschap, tussen hopen omgewoelde aarde en sporen van de rupsbanden van de bulldozers en zware vrachtwagens en nog geen spoor van begroeiing. Onder de blote hemel staat hij op zijn eigen ondergrond, met enkel het verleden in gedachten. Totaal onteigend.

Ik vergat hem te vragen of hij een krant wilde kopen.

Later op de avond hadden mijn kameraden geen oren naar mijn relaas. Voor hen was de gebeurtenis een fait divers, iets dat kan voorvallen op je weg, een terzijde, en dat ik geen krant had verkocht nauwelijks een accidentde parcours. Terwijl de essentie van zijn verhaal in mij lag verborgen.

Dat die gebeurtenis me na jaren, hier in Antwerpen aan mijn tafel met zicht op de tuin – toevallig  op de warmste 27 juli ooit geregisteerd- voor de geest komt, bewijst dat het voor mij een sleutelervaring was waarvoor ik nu de woorden vind.

Een mens, een landschap, Lost in Transition

Een mens, een landschap, verloren in transitie

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!