De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

EEN TURK, EEN ‘DIKKE TREES’ EN EEN KAPPER

EEN TURK, EEN ‘DIKKE TREES’ EN EEN KAPPER

dinsdag 9 oktober 2018 09:40
Spread the love

 persblog.be – Verhalen uit en over Gent http://persblog.be

HOE GOED KEN JIJ SINT-AMANDSBERG?

Zijt ge van Sint-Amandsberg als ge… geen weet hebt over een schandaal met een Turkse “koppelbaas” avant-la-lettre in de jaren ’60?

 

 Bron: Dienst Cultuur Gent, Dienst DSMG

In 1964 raakte voor het eerst in de geschiedenis een Turkse gastarbeider in Sint-Amandsberg verzeild. In Vlaanderen woonden de Turkse gastarbeiders in de regel in Genk, waar ze tewerkgesteld waren in de mijnen. De man, afkomstig uit een streek bij de grens met Georgië, nam zijn intrek in het logementhuis dat bekend stond als dat van ‘Dikke Trees’. Dit huis bestaat niet meer. Het lag aan de bocht van de Antwerpsesteenweg ter hoogte van de Grondwetlaan. Thans zit daar KBC. Een oplettende waarnemer ziet nog de dakvormen van de oorspronkelijkeBron: Dienst Cultuur Gent, Dienst DSMG

woningen uittorenen boven de nieuwe gevel. 

Het ware niet vermeldenswaardig geweest, mocht de komst van die Turk niet gepaard zijn gegaan met ‘illegale’ praktijken met grote sociale impact.

Vanuit ‘Dikke Trees’ rekruteerde de gastarbeider – zijn naam was Necmi – Turkse mijnwerkers uit Genk om in Gentse bedrijven te gaan werken. Hij hanteerde daarbij ‘koppelbaas’-praktijken. Maar daar kwam als belastend element nog bij dat in die tijd Turkse gastarbeiders uitsluitend in de mijnbouw mochten worden ingezet, niet in het Gentse textiel.Sint-Amandsberg – splitsing Antwerpsesteenweg – Grondwetlaan –

De gerekruteerde mannen kregen eveneens onderdak bij ‘Dikke Trees’. Door het succes van Necmi’s illegale praktijken, zat het logementhuis al snel overvol, zodat de leefomstandigheden er bar werden. Bovendien moesten de nieuwe gasten er per bed betalen, zodat de zaak ook naar een vorm van ‘huisjesmelken’ rook. 

Toen dit de overheid ter ore kwam, werd de man het land uitgezet. Ligt bij hem de kiem voor de aanwezigheid van Turken in Gent?Splitsing Antwerpsesteenweg – Grondwetlaan – thans KBC

De in Sint-Amandsberg “aangespoelde” Turkse gastarbeiders moesten wegwijs worden gemaakt in alles en nog wat. Daar zorgde kapper Gilbert voor, wiens kapperszaak op enkele passen lag van het logementhuis van ‘Dikke Trees’.Voormalige kapperszaak

Gilbert Lamont had de Turkse gastarbeiders eerst als klant in zijn kapperszaak aan de Antwerpsesteenweg. Gaandeweg werd zijn zaak een officieuze integratiedienst. Hij vertaalde officiële poststukken, voerde zieken naar het ziekenhuis en dies meer, maar hield zich ook bezig met loononderhandelingen van zijn klanten. Of hij zich daarvoor liet betalen, en of die mogelijke vergoedingen billijk waren, is ons onbekend.

Feit is, dat Gilbert door zijn helpende hand zeer populair was bij de Turkse gastarbeiders. Op zijn begrafenis in de Sint-Amandsuskerk in 1995 stonden honderden Turkse rouwende in en buiten de kerk.

Lees verder over Sint-Amandsberg & Gent op persblog.be – Verhalen uit en over Gent

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!