De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een stap vooruit voor de brilbeer

Een stap vooruit voor de brilbeer

woensdag 5 juni 2013 17:31
Spread the love

Gisteren zette de eerste Belgische babybrilbeer zijn eerste stapjes in de Zoo van Antwerpen. De kleine beer betekent een succes voor het Europese kweekprogramma. In zijn natuurlijke habitat in het Zuiden heeft de soort het jammer genoeg heel wat moeilijker en loopt een hoog risico om uit te sterven.

De enige berensoort van Latijns-Amerika, de brilbeer (Tremarctos ornatus), leeft in de prachtige nevel- en regenwouden, vochtige graslanden en steppen van de Andes. Eén van de meest bedreigde leefgebieden ter wereld. De uitbreiding van landbouwzones, illegale houtkap, eucalyptusplantages, stuk voor stuk dringen ze de brilbeer terug in de hogere delen van de Andes. Gevangen tussen gedegradeerde gronden en de sneeuwgrens.

Al jaren staat de brilbeer op de rode lijst van IUCN als “kwetsbaar”, wat wijst op een hoog risico op uitsterven. Er blijven niet meer dan 10.000 exemplaren over in het wild. Ondanks de uitbreiding van beschermde gebieden waarin hij voorkomt, blijft deze sympathieke vegetariër lijden onder de jacht, door onvoldoende controles. De nevelwouden waar de brilbeer zich zo thuis voelt, spelen een levensbelangrijke rol in de waterhuishouding en het tegengaan van erosie. Daarbij herbergen ze een unieke fauna en flora.

Herstel en behoud van natuurlijk bos in de Andesregio is de enige manier om ervoor te zorgen dat de brilbeer nog meer stappen vooruit zet. BOS+ zet zich al jaren in om de natuurlijke leefomgeving van deze bedreigde soort te redden en te herstellen. 

take down
the paywall
steun ons nu!