De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een staking is een uitgelezen moment om eens in de riedeltjesdoos te grabbelen.

Een staking is een uitgelezen moment om eens in de riedeltjesdoos te grabbelen.

dinsdag 10 oktober 2017 13:47
Spread the love

Alweer hetzelfde stakingsriedeltje bij N-VA

Het is weer eens staking in het land en dat is het moment bij uitstek om nog eens in de riedeltjesdoos van het partijarchief te grabbelen. In normale omstandigheden is het Zuhal Demir van N-VA die nog voor de staking begonnen is al zegt dat alle overlijdens in een straal van 10 km. rond de actieposten de schuld zullen zijn van de vakbond. Maar Zuhal is zwanger en heeft dus waarschijnlijk het advies gekregen om wat meer haar kwek te houden. Het is nu Inez De Coninck, schepen voor N-VA in het Oost-Vlaamse Opwijk, die het riedeltje in het hoenderhok gooit.

“De bonden zetten hun overheidsgeld in om propaganda te voeren tegen de overheid.”

N-VA kamerlid Inez De Coninck in DM 10 oktober 2017

Niets zo erg vind ik als een hoopje misbruikt overheidsgeld dat ingezet wordt tegen diezelfde overheid. Dus dacht ik, laat ik eens kijken wat er zoal in mijn riedeltjesdoos verstopt en verborgen zit en kijk, volgens de media zou N-VA reeds in 2013, samen met LDD gepleit hebben voor lagere partijdotaties in Vlaanderen. N-VA wou dat doorvoeren bij de staatshervorming in 2014 maar LDD wilde zelfs zolang niet wachten. Deze komedie van N-VA was blijkbaar nodig om kiezers te ronselen maar eens de kracht van verandering zijn werk had gedaan veranderde er… juist, niets. Integendeel, het werd alleen maar erger.

 “N-VA zet zijn overheidsgeld in om propaganda te voeren tegen de federale overheid”

 Als je dus spijkers op laag water wil zoeken kan je ook stellen dat N-VA het overheidsgeld dat het krijgt inzet in zijn strijd tegen de federale staat die ze in haar programma afwijst. Over de grootte van die dotaties valt anders ook nog iets te zeggen.

 In België bedraagt de totale partijdotatie 70 miljoen EUR, in Nederland 16,5 miljoen.

Blijkbaar verrijken partijen waaronder niet in het minst N-VA zich zowat overal. In de parlementen, de lokale besturen, de raden van bestuur, de intercommunales… . De nationale partijkassen ontvangen zelf al jaren partijafdrachten op al deze zitpenningen in intercommunales. Bovenop dit alles graaien ze jaarlijks nog eens 70 miljoen EUR uit de staatskas, bij wijze van partijfinanciering. Ter vergelijking, in Nederland bedraagt de totale partijdotatie 16.5 miljoen EUR (bron – Peter Reekmans – Het web van de intercommunales).

 De vakbonden krijgen meer geld dan ze nodig hebben.

 N-VA eist nu een nieuw, transparant systeem. De partij vindt het onlogisch dat de vakbonden een blanco cheque krijgen. “Hoe kun je nu geld krijgen voor leden die je niet hebt?” zegt Inez De Coninck. De vakbonden krijgen meer geld dan ze nodig hebben.

 Dat is niet eens zo een slechte vraag van Inez De Coninck. Ik vroeg mij al lang af hoe al die mandatarissen zoveel geld konden krijgen zonder er iets voor te doen. Die vraag ligt een beetje in dezelfde lijn dacht ik.

 Is het nodig dat N-VA in gebouwen investeert?

Maar om helemaal duidelijk te zijn, N-VA is de enige partij die recent meer dan 18 miljoen EUR in vastgoed investeerde (bron: www.apache.be). Is het mogelijk dat de politieke partijen ook meer geld krijgen dan dat ze nodig hebben? En nog korter door de bocht: is het nodig dat partijen in vastgoed investeren?

 Misschien moet Inez De Coninck eens contact opnemen met de dokter van Zuhal Demir. Die zal haar waarschijnlijk ook aviseren om in het vervolg beter haar kwek te houden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!