De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een Salto Mortale door het klimaat

Een Salto Mortale door het klimaat

vrijdag 1 oktober 2021 10:49
Spread the love

Een high-end advertentie pronkt met een elektrische luxeauto naast een met bloeddiamant bevlekt horloge: de globale ecologische uitdaging kent haar redders. Dezelfde lui, namelijk, die ons in deze miserie gestort hebben.

 

Het credo ‘de planeet te redden’ betekent voor de gevestigde orde de grond van kapitaal en staat te redden. Onze ouders werkten om de planeet te vernietigen – omdat het profijt opbracht. Wij worden opgeroepen haar te redden –  omdat het profijt zal opbrengen. Niet langer. Geen Great Reset (WEF) noch een ‘Klimaatzaak’ zal ons nog langer om de tuin leiden.

Ecologie is de nieuwe moraal van het kapitaal. De ‘groene economie’ is de recuperatie van ecologische omwentelingen binnen de logica van de oeverloze kapitaalaccumulatie en de drang naar controle van de machtsgeile staat. De herwaardering van ‘niet-economische aspecten’ des levens is al langer ingelijfd in de moraliteit van kapitaal en staat. De ‘tering naar de nering zetten’ ligt op dezelfde lijn als groene onthouding en guiltfree consumptie. We conditioneren onszelf tot lamlendige onderdanen, maar COVID-19 biedt ons activistisch inzicht op een rijker bordje dan Paul Goossens kan klaarstomen: transparantie in de fysieke en virtuele netwerken, stromen en nodes van wat ‘maatschappij’ of ‘stad’ heet.

 

Op 10 oktober komen we weer samen. Laat onze middelen en doelen vanaf dan anders zijn:

Burgerlijke ongehoorzaamheid. We bezetten de fysieke infrastructuur van investeringsfirma’s die de fossiele economie staande houden.

Désobéissance civile. We bezetten de fysieke infrastructuur van de banken die met ons geld investeren in ecologische terreur en slavernij.

Ziviler Ungehorsam. We blokkeren de virtuele stromen van het kapitaal die ecologische terreur bemiddelen – massale grondonteigening, waterontvreemding, en monopolistische monocultuur.

Geweld, die door totalitaire en fascistische kringen maar al te graag opgehemeld wordt, is een complexe zaak. Op dit moment missen we nog de theoretische onderbouw om geweld in de democratie te legitimeren. Laat ons, niettemin, niet blind zijn voor het structureel geweld van de kapitalistische infrastructuur en expansie. Laat ons, idem, niet burgerlijk instemmen met de etatische kolos. Wij omhelzen bezetting, zoals Occupy Wall Street – helaas gekoeioneerd door inlichtingendiensten met ‘privilege checks’ – ons leerde, als een grote stap om zij die zich ontastbaar wanen, wakker te schudden.

 

Meer dan 100 jaar terug kwamen Vlaamstalige influencers in de overtuiging dat ze vochten voor een vreemde staat. In ons leven, gehecht aan de moraal van de burgerlijke goegemeente dat we zijn, moeten we beseffen dat noch de Belgische Staat met haar vier klimaatmusketiers, noch de kapitaalstromen die dit land doorkruisen, ons vertegenwoordigen. Hun terreur is niet de onze. Hun raison d’être niet de onze. Zij hebben het sociaal contract verbroken. Daarom is het vandaag aan ons om de salto mortale, de sprong weg van burgerlijk fatsoen, te wagen.

 

De Coene Pieter, Gent

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!