De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een royale ver-van-mijn-bedshow
De Wever, Foto's, Rombouts, Albert 2 -

Een royale ver-van-mijn-bedshow

donderdag 3 februari 2011 00:57
Spread the love

Op de koffie bij onze majesteit. Voor menig politicus klonk dat voordien als muziek in de oren. Na maanden van politiek gekibbel blijft vooral gehoorschade over. Telkens als een van die snoodaards bij de koning werd ontvangen verspreidde de media ‘veelzeggende’ beelden. De Morgen was zelfs zo vriendelijk om ze op een rijtje te zetten. Auto, koning Albert en politieker. Maal veertig.

Door Tomas Bachot, Zonder Graten

‘Het koffiegebruik ten huize van onze vorst als parameter voor de politieke situatie?’

Bij Rombouts, de Belgische hofleverancier van koffie, moeten ze ondertussen met de handen in het haar zitten. Door de herhaaldelijke koninklijke ontvangsten van gereputeerde politici zijn de leveringen enorm de hoogte in geschoten. Het koffiegebruik ten huize van onze vorst als parameter voor de politieke situatie? Het mag al eens iets anders zijn.

Vriespunt

Niet dus voor de Belgische pers. Kranten, nieuwsuitzendingen, websites, … Bij alle geldt dezelfde regel: wanneer onze majesteit zijn deur opent voor politici dan willen we daar een groezelige afstandsbeeld van. Als een royale ver-van-mijn-bedshow. “Fotografen klaar! De Wever stapt uit zijn wagen! De koning lacht zelfs, we hebben chance vandaag!”. En maar klikken met die telelenzen.

‘Zelfs een beeld van de royale wc-bril is na meer dan tweehonderd dagen van politiek troosteloosheid interessanter geworden dan een eentje van ‘ontvangst bij Albert 2’’

Wat een job ook, persfotograaf aan het hek van Albert. Qua seksgehalte diep onder het vriespunt. Wachten op twee figuurtjes in de verte, en dan tien seconden actie. Maar een gegarandeerde publicatie. En daar knelt het schoentje.

Wc-bril

Op donderdag 27 januari voorziet kwaliteitskrant De Morgen haar voorpagina met beelden van alle koninklijke ontvangsten tot dusver. Een cynische sneer naar de besluitenloosheid die heerst in het politieke landschap. Maar eveneens cynisch naar het gebruik van dezelfde foto’s door de media, al wed ik dat ze dat op de redactie van De Morgen niet doorhadden.

De fotografen aan de poort van het koningshuis hebben weinig keuze, dat lijkt me duidelijk. Zulke beslissingen moeten van hogerop genomen worden. Het volk mag creativiteit verwachten van de pers. Waarom geen cartoon, strip of (geestig) portret als illustratie?

Zelfs een beeld van de royale wc-bril is na meer dan tweehonderd dagen van politieke troosteloosheid interessanter geworden dan eentje van ‘ontvangst bij Albert 2’. Deze verloor zijn journalistieke waarde zo’n paar maanden geleden al. Nog even doorbijten en de media vervalt in dezelfde eentonigheid als de politieke malaise waarover het bericht.

take down
the paywall
steun ons nu!