De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Amin, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0
Opinie - Jaan Jochems

Een rode kaart voor de Rode Duivels met ING als hoofdsponsor

Terwijl de Rode Duivels strijden om hun plaats in de A-divisie van de Nations League, is er een andere strijd die minder aandacht krijgt: die tegen de destructieve praktijken van hun hoofdsponsor, de bank ING. Waarom het tijd is om niet alleen sportief, maar ook ethisch de rode kaart te trekken.

vrijdag 23 mei 2025 13:42
Spread the love

 

De Rode Duivels verloren hun eerste wedstrijd in het tweeluik tegen Oekraïne voor het behoud in de A-devisie van de Nations League. Voor de terugwedstrijd op zondag 23 maart 2025 in Genk moeten we het over onze hoofdsponsor ING hebben.

Daarvoor neem ik je graag mee naar 16 november 2021, speeldag acht, de laatste kwalificatiewedstrijd voor het WK-voetbal in Qatar. Bosnië en Herzegovina ontvangt Oekraïne in Zenica. Wales ontvangt onze Rode Duivels in Cardiff. De wedstrijden eindigen in respectievelijk 0-2 en 1-1.

Drie maanden later, op 24 februari 2022, valt Rusland Oekraïne binnen. Sindsdien hebben de geel-blauwen niet meer op eigen bodem gespeeld. Een klein verlies in vergelijking met de duizenden menselijke slachtoffers van de oorlog drie jaar later.

Vervuilende sponsor

Op donderdagavond 20 maart 2025 ontvingen de geel-blauwen onze Rode Duivels dus buiten eigen land, in Murcia, in het Zuiden van Spanje. Deze provincie is de afgelopen week geteisterd door extreme regenval, verergerd door de klimaatcrisis. Modderwater heeft hele shoppingcentra en straten overspoeld en auto’s drijven door de straten.

Wanneer de Rode Duivels straks het veld betreden voor hun opwarming, zal het logo van de Nederlandse bank ING op hun opwarm-shirtjes prijken. Dat is ergens wel een passend symbool, want ING houdt nogal van opwarmen.

Zo gaf de bank volgens het rapport BankingOnClimateChaos tussen 2016 en 2023 meer dan 100 miljard euro uit aan de financiering van fossiele brandstoffen. 12,5 miljard daarvan werd in 2023 verstrekt.

ING blijft ook fossiele leningen en obligaties financieren die aflopen na 2050. Oftewel het jaar waarin volgens klimaatakkoord van Parijs, de landen die dit ondertekend hebben volledig klimaatneutraal moeten zijn. Zo heeft ING op dit moment veertien transacties met bedrijven die olie- en gasproductie uitbreiden die pas aflopen na 2050, meldt Fossielvrij NL.

Dubbele standaard

Zoals bekend financiert Rusland de oorlog met inkomsten uit olie- en gaswinning. Het was dan ook niet meer dan terecht dat UEFA na het begin van de aanval in 2022 de sponsordeal met de Russische gasreus Gazprom annuleerde. Ook Europa zocht naar alternatieven voor het Russische gas.

Sinds februari 2022 heeft ING geen nieuwe transacties met Russische ondernemingen verricht en heeft vorig jaar haar activa in de Russische markt verkocht. Europa heeft ondertussen een deel van het Russische gas vervangen door gas uit Azerbeidzjan. En zo wisselt Europa de ene dictator in voor de andere (Ilham Aliyev is al sinds 2003 aan de macht in de Kaukasische republiek).

ING speelt daar gretig op in en verstrekte sinds 2016 bijna 370 miljoen euro aan leningen aan SOCAR, het staatsoliebedrijf van Azerbeidzjan. In 2023 financierde de bank voor zo’n 50 miljoen euro de pijpleiding die gas uit Azerbeidzjan, via Bulgarije en Servië, naar Europa moet voeren. Met de inkomsten uit olie en gas koopt Aliyev (vooral Turkse en Israëlische) wapens. ING spekt zo dus indirect de Azerbeidzjaanse oorlogskas.

Oorlog als natuurramp

De oorlog tegen Oekraïne is naast een menselijke tragedie ook een grote natuurramp. Volgens het Nationaal Instituut voor Bodemwetenschappen van Oekraïne hebben mijnen, raketten, uitgebrande tanks en onontplofte munitie al meer dan 100.000 vierkante kilometer landbouwgrond aangetast.

De Donbas, waar het merendeel van de Oekraïense industrie gevestigd is en daarom heel belangrijk voor de Russen, wordt door het Russische leger geviseerd. Opslagplaatsen van olie en andere chemisch giftige stoffen gaan in vlammen op en verontreinigen de bodem en het water.

In Kiev noemen ze het een ecocide, de opzettelijke grootschalige beschadiging en de vernietiging van ecosystemen. In december 2024 belandde 8.000 ton olie in de zee-engte tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov, doordat een tanker van de Russische schaduwvloot, waarmee het de Europese sancties omzeilt, in tweeën brak. Deze oorlog is een ramp voor de natuur, waar de mens een onderdeel van is.

Investeringen in wapens

Bijdragen aan de klimaatopwarming door fossiele investeringen is voor ING niet genoeg. Zo investeert de bank zelf ook in de wapenindustrie. Tussen januari 2022 en augustus 2024 investeerde ING nog 321 miljoen dollar in het bedrijf Airbus dat nieuwe kernraketten maakt voor Frankrijk.

ING heeft dan wel een beleid voor investeringen in deze sector, maar niet voor vermogensbeheer of dodelijke autonome wapensystemen (LAWS). De bank meldt dat ze “streeft naar een evenwicht tussen de noodzaak voor defensiemateriaal en de wens om burgers geen letsel toe te brengen”.

Tegelijkertijd heeft de bank “geen beleid tegen investeringen in of financiering van bedrijven die wapens, wapensystemen, militaire transportmiddelen en andere militaire goederen leveren aan landen die een onevenredig groot deel van hun begroting aan wapenaankopen besteden”, aldus het rapport van FairFin.

Donderdagavond 20 maart 2025 was er voor de aftrap van de Rode Duivels een liefdadigheidswedstrijd georganiseerd tussen enkele Oekraïense voetballegendes, zoals Jevhen Konopljanka, en lokale spelers. Alle opbrengsten gingen naar Oekraïense oorlogsslachtoffers.

En dat maakt het extra hypocriet om voor onze Rode Duivels te supporteren. We komen op voor de oorlogsslachtoffers, terwijl we gesponsord worden door ING die blijft investeren in fossiele bedrijven en wapens en zo rechtstreeks bijdraagt aan de klimaatcrisis.

Daarom roep ik ING op haar investeringen in vervuilende en vernietigende industrieën te stoppen. Ook de Koninklijke Belgische Voetbalbond en alle Rode Duivels spoor ik aan om hun sponsordeal met ING op te schorten, zolang deze bank haar beleid niet aanpast. En nu hopen dat zondag 6 juni tegen Noord-Macedonië Lukaku een hattrick scoort en Courtois de nul houdt, zodat we alsnog in de A-divisie blijven.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!