De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een pleidooi voor een gezonde psychiatrie, zowel medisch als geestelijk!   

Een pleidooi voor een gezonde psychiatrie, zowel medisch als geestelijk!  

zaterdag 1 oktober 2016 02:15
Spread the love
 

Als je er de DSM-V op naslaat kan iedereen ter wereld het predicaat “gestoord” te zijn verkrijgen, helemaal niets aan. Iedereen “patiënt”. Enkel dokters hebben “gelijk!” en zijn ‘normaal’. “Men” zet je wel ergens in een vakje, een schuifje (boekhoudkundig)… “Men” kan trouwens ook alles “bewijzen” met dat lijvig instrument… Benieuwd voor de zesde editie…, zoveel kilo meer in uitgedrukte versie!

Zo bv even de term “bipolair gestoord” belichten, wat onze dochter Sarah opgekleefd  kreeg omdat ze als hooggevoelig persoon (HSP) niét begrepen werd door “de psychiatrie” met alle gevolgen van dien… Ze is er aan dood gegaan, net geen 31 op 12/08/2012 en gelukkig is haar kindje 5 dagen eerder gered want ze was hoogzwanger, spoedkeizersnede dus! Oeps. Voor mij een medische fout op rekening van “de psychiatrie”! Ben zelf o.a. boekhouder, dus ik noteer, verzamel en klasseer…

M.i. is een bipolaire stoornis géén dysfunctie in een bepaald hersengebied maar eerder een wat uit balans zijn met je gedachten, emoties en energie door externe invloeden en hoe je daar mee omgaat. Als HSP kan je dan overprikkeld raken en doet de befaamde druppel de emmer al eens overlopen. Voor psychiaters direct de diagnose “psychose”. Je kan dat zeer snel “verdienen” en spreek hier uit ervaring! Opsluiten die ‘gevaarlijke’…

Dus kan je dat volgens mij niét oplossen met een “magische pil”, verre van. Zulke “pil” verdooft en versuft enkel en heeft schadelijke gevolgen in je lichaam daar het lichaamsvreemde chemische stoffen zijn waarvan men de effecten niet eens (onder)kent. Iedereen is verschillend, reageert anders en zeker als je HSP bent = je zenuwnetwerk zit different ineen. De psychologe Elaine N. Aron noemt het “anders bedraad zijn”. Je lichaam respondeert en resoneert “anders en heviger” op externe en interne invloeden dan bij niet HSP personen.

Je wordt middels die “pil” eventueel een “zombie” = Afrikaans voor “slapende geest”. Je ziet het misschien niet meer zo zitten en sukkelt in een depressie. Aha, zegt “men”: depressie, daar hebben we een andere pil voor… M.a.w. “men” máákt je bipolair!

Leve de farmacie die daar een oplossing voor kan brengen… De mens is een “profit center”. Men maakt je ziek zodat men je kan leegzuigen… Het is bewezen dat vele psychiaters “puppets on a string” zijn voor de (nog) zeer machtige farmaceutische lobby… De Orde van Geneesheren volgt uiteraard gedwee dit pad! Ssst deksels mogen niet van het potje maar “ik” blijf peuteren…

Laat die “pillerij” en neem de tijd voor mekaar = praten en elkeen respectvol behandelen is veel belangrijker, psychiaters dienen eens wat meer te luisteren, de “andere” niet als “ziek” te beschouwen  en relevante vragen te stellen én na te denken/voelen en niet te snel een pil voorschrijven en hop “over naar de volgende”…  Of erger nog: langwerkende spuiten! Dan ben je helemaal gezien! De “black widow” heeft toegeslagen! (een spin nb). Ook een liedje van Alice Cooper.

‘k Mag uiteraard niet veralgemenen maar toch, heb ettelijke psychiaters “ontmoet” en allen houden géén rekening met HSP/HB/HSS (hooggevoelig, hoogbegaafd, sensatiezoeker edoch om interactie te kweken). Zij (her)kennen niet eens de eigenschappen van het “zo zijn”! Zij trekken grote ogen want het is niet academisch te verklaren…

En nu in Monty Python stijl: “and now for something completely different” =

Leve het spirituele! Gooi het juk van de religies met hun dogma’s af!

Ander onderwerp en vervolg in m’n eerste boek binnenkort over “ervaringen in en met dé psychiatrie”

Wordt vervolgd dus

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!