De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een optreden in ‘den Bourla’ is onze drijfveer

Een optreden in ‘den Bourla’ is onze drijfveer

woensdag 1 april 2015 21:18
Spread the love

Artikel van Marlies i.s.m. Joris, Camille, Leila en Larissa

Gedreven coach Yannick Moyson stoomt zijn team jongeren klaar voor de Slam ’t Stad-finale in de Bourlaschouwburg op 24 april. Hij heeft er alvast zin en is er zeker van dat zijn 8 leden van Team Noord hetzelfde voelen.

Een eerste try-out zal plaatsvinden in het auditorium van Permeke.

Een eerste try-out zal plaatsvinden in het auditorium van Permeke.

Zelf is hij een bekend Antwerps dichter die zich actief inzet in de jongerenwerking. Hij werd persoonlijk benaderd door het ENTER festival en heeft de jongeren bereikt via de sociale media. De leden zijn jongeren tussen 18 en 24 jaar met verschillende culturele achtergronden, maar wat ze wel gemeenschappelijk hebben, is dat ze allen amateur-taalvirtuozen zijn en gepassioneerd door het performen. Coach Yannick ziet hun deelname aan Slam ’t Stad dan ook als ideale gelegenheid om deze jongeren een duwtje in de rug te geven richting performancekunst. Slam ’t Stad is een project van het 3-jaarlijks sociaal-artistiek festival ENTER en slam poetry past perfect in het plaatje. Het ritmische dichten is namelijk belangrijk onderdeel van de urban subcultuur, vooral gerelateerd aan jongeren. Ze drukken zich persoonlijk uit aan hand van wat ze voordragen. Een finale in de Bourla is de grote motivatie voor Team Noord om door te zetten.

Samen brainstormen naar leuke teksten.

Samen brainstormen naar leuke teksten.

Oefenen voor hun ‘battle’ doen ze in Bibliotheek Permeke aan De Conickplein. Team Noord gaat uit van 3 thema’s: mijn wijk, mijn stad en mijn verhaal. Hun doel is bijgevolg zichzelf bloot te geven aan het grote publiek, maar dit op een poëtisch verantwoorde manier. “Braggin’ and boastin’ is sowieso nodig, maar we willen onze tegenstanders zeker niet simpelweg gaan beledigen. We willen laten zien dat jongeren ook mondig kunnen zijn op een poëtische en respectvolle manier”, aldus een enthousiaste coach. Het slampoetry-traject is toegankelijk en laagdrempelig, maar toch streeft Team Noord naar een degelijk cultureel niveau. In Permeke krijgen ze op 20 april, enkele dagen voor de finale, het grote auditorium ter beschikking om een try-out te geven voor publiek. Na Slam ’t Stad ziet Yannick ook zeker de mogelijkheid om met zijn 8 jongeren verder te gaan en zelf showcases te organiseren.

Julie toont alvast wat ze in haar mars heeft.

Julie toont alvast wat ze in haar mars heeft.

Het schrijven van de teksten is momenteel nog niet helemaal aan de orde, maar Team Noord werkt volgens een bepaald stramien. Momenteel bevinden ze zich nog in een ‘verbredings-fase’, waarin ze zichzelf leren begrijpen en verwoorden. Binnenkort gaan ze echter focussen op het schrijfproces met oog op hun performance in de Bourlaschouwburg.

“Jezelf blootgeven is beangstigend, eender waar je staat, in de Bourla of een gewoon café”, zo getuigt Julie, lid van Team Noord. “Maar het naakte gevoel ebt weg doordat je weet dat je er niet alleen voor staat en dat je een team rond je hebt dat je 100% kan vertrouwen.”

take down
the paywall
steun ons nu!