De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een oorveeg voor Darmanin (en voor Macron)

Een oorveeg voor Darmanin (en voor Macron)

donderdag 9 juni 2022 07:06
Spread the love

Verkiezingsaffiche van Macron in 2022: absolute beleidsleegte…

De Conseil d’Etat – de hoogste instantie van administratief recht in Frankrijk – heeft de manier waarop de minister van binnenlandse zaken de resultaten van de parlementsverkiezingen wil meedelen, afgekeurd. Gérald Darmanin had een slimmigheidje bedacht: de resultaten van de linkse coalitie Nupes zouden niet gebundeld worden weergegeven, maar opgesplitst volgens de partners van de coalitie. Daardoor zouden deze linkse resultaten naar beneden zakken in de rangorde van de mededeling. De rechtse tegenhanger van Nupes, de coalitie Ensemble, waartoe ook de partij van Macron, LRM, behoort, zou in de uitslagen wel als één geheel worden opgevoerd, en daardoor hoger in de resultatenlijst staan. De resultaten zouden daardoor natuurlijk niet worden beïnvloed, maar de presentatie zou wel veel gunstiger ogen voor Ensemble.

 

Nupes heeft hierover een rechtsprocedure ingespannen tegen Binnenlandse Zaken en die gewonnen. Dat de Conseil d’État de klagers  gelijk geeft, is alweer – hij werd op korte tijd al meerdere keren teruggefloten door de Raad –  een vernedering voor Darmanin, maar ook voor Macron. Die twee zijn immers twee handen op één buik, en je moet ervan uitgaan dat Darmanin niets doet wat niet vooraf de instemming van Macron gekregen heeft. Officieel hebben zij verschillende functies en bevoegdheden en kan Macron dus doen alsof hij nergens van weet, en als er kritiek komt op zijn adjudant, zich van hem distantiëren en zichzelf als de correcte figuur situeren. Maar iedereen in Frankrijk ziet wel dat de oorveeg die Darmanin van het gerecht kreeg, er ook een is voor de president.

 

Het voorval illustreert hoe laag gezonken de president en zijn minister zijn: politieke fair-play en democratische correctheid zijn aan hen niet besteed, vuile truukjes moeten dienen om de macht te behouden.

 

Gebrek aan programma

Onlangs kondigde Macron alweer een merkwaardig initiatief aan, de “Conseil de la Refondation”. Op de website van de televisiezender TF1 werd het als volgt becommentarieerd: “Emmanuel Macron heeft beloofd een grote ‘Nationale Raad voor de Herziening’ te organiseren om te praten over zo uiteenlopende crisissectoren als bijvoorbeeld Onderwijs en Gezondheidszorg. Het concept: een tafel, mensen, véél mensen, politici, syndicaten, burgers die bijeenkomen om samen te discussiëren en oplossingen te vinden. Het is grappig, maar dat deed ons denken aan andere grote ideeën van het staatshoofd: de ‘Mission Flash’ over de gezondheidszorg, de ‘Staten-Generaal van de Gezondheidszorg’, de ‘Tour de France’ en ook nog ‘De Grenelle van onderwijs’, die van het ‘echtelijk geweld’, van ‘Ségur’, en eerder al de ‘Burgervergadering’. En wat heeft dat tot nu toe opgeleverd?”

 

Op de website van Résistance Républicaine, waar met Zemmour gesympathiseerd wordt, las ik een pertinent stukje commentaar van Christine Tasin, de president van de organisatie: “Wat een programma! Of beter: wat een gebrek aan programma. In de Vijfde Republiek […] stellen de kandidaten een programma voor en worden ze door de burgers verkozen om dat programma uit te voeren. Met Macron: geen programma, geen campagne, maar een kerel die de mensen kiest die, in een parodie van een vergadering, het programma zullen ‘uitvinden’ dat Macron de Fransen niet wilde voorleggen.”

 

“Het stemrecht? Om wat te doen? De ‘participatieve democratie’ is zoveel beter, de pseudo-experten, de burgers die zogenaamd door het lot zijn aangeduid, de verantwoordelijken van ecologistische verenigingen, de gauchisten…”

 

Saldo

Verkiezingsgeknoei en beleidsarmoede – wat een fraaie start van de nieuwe ambtstermijn van de president!

 

 

 

https://www.liberation.fr/politique/legislatives-la-nupes-est-une-nuance-politique-a-part-entiere-tranche-le-conseil-detat-20220607_SFDXJZD53ZHFHFSVMSQMYVXUUA/

 

https://www.tf1.fr/tmc/quotidien-avec-yann-barthes/videos/promis-le-conseil-national-de-la-refondation-na-rien-a-voir-avec-les-50-precedentes-consultations-94887897.html

 

https://resistancerepublicaine.com/2022/06/08/macron-vous-emmerde-et-en-est-fier-la-reforme-des-retraites-sera-appliquee-des-lete-2023/

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!