In plaats van vreedzame samenwerking en samenwerking die leidt tot vreedzaam samenleven van de Europese staten (waar ook Rusland bijhoort) betaalt de EU een oorlog tegen Rusland en ziet ze een militaire “machtsprojectie” tot in de Stille Oceaan als haar streefdoel. Zij werkt volop aan haar militarisering, en is verworden tot een schaduw-NAVO. De door de VS uitgelokte oorlog in Oekraïne heeft ertoe geleid dat de EU vergeet dat Rusland ook tot Europa behoort, en dat vrede met dat buurland bovenaan de internationale politieke agenda zou moeten staan. Maar de EU liet zich meeslepen in het machtsspel van de VS en in plaats van de vrede voorop te stellen, creëerde zij een beleid van anti-Russische sancties, waarmee zij in haar eigen voet schoot, en haar afhankelijkheid van de VS nog vergrootte. De EU: een berg dwaasheid. Maar er is een lichtpunt: Slovakije.
De verkiezingen in dat land hebben het politieke landschap fors gewijzigd. De nieuwe regeerders distantiëren zich van de oorlog in Oekraïne en willen geen wapens meer leveren aan dat land. Ze willen zich zelfs verontschuldigen bij Rusland voor hun anti-Russisch beleid. Maar Slovakije was juist een vlijtige en enthousiaste leverancier van wapens aan Oekraïne. Dat is twee keer slikken voor de haviken van de EU.
Op economisch gebied keren de nieuwe regeerders zich af van het liberalisme. Het liberale beleid sinds 2020 heeft ervoor gezorgd dat de levensstandaard in het land voortdurend verslechterde en de sociale uitkeringen ingekrompen werden. Gedaan daarmee!
Duitsland en de EU zijn nu volop geërgerd en agressief. Want die hebben wel de mond vol over de soevereiniteit van Oekraïne tegenover Rusland, maar zelf kunnen ze de soevereiniteit van Slovakije binnen de EU niet hebben. Een mooie illustratie van double speak en gebrek aan democratie.
Hoe Slovakije economisch pesten?
De EU (lees: Duitsland!) verhoogt nu de druk op Slovakije, waar de regeringsvorming bezig is. Het voor de hand liggende drukkingsmiddel is natuurlijk economisch: hoe kunnen we Slovakije zozeer pesten dat het gas terugneemt? In diplomatieke termen ingekleed en verbloemd door een christendemocratisch georiënteerde stichting, de Hans-Seidelstiftung: “De verdieping van de economische samenwerking is in het belang van de beide kanten.”
Duitsland is natuurlijk een grote draak om tegen te vechten, en Slovakije een kleine held. Maar ook een draak kan zich verslikken. De Duitse en de Slovaakse industrie zijn vervlochten, met name in de auto-industrie. Slovakije, met zijn vijf miljoen inwoners, produceerde vorig jaar een miljoen personenwagens. Merken: Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda… Daarvan was 99% voor de export, en die gaat vooral naar Duitsland. Dus toch een beetje oppassen met ruzie maken…
Hoe Slovakije tegenwerken in de EU?
Ondertussen wordt er in het Europees parlement ook geprobeerd de vertegenwoordiging van de dissidente Slovaakse partijen Smer-SSD en Hlas-SD tegen te werken. Ze werden al uitgesloten door de sociaal-democratische EU-partij SPE, waarin de Duitse SPD een leidende rol heeft. En de fractie S&D (socialisten en democraten) heeft aangekondigd haar leden van de beide Slovaakse partijen te zullen schorsen.
Het is nu uitkijken hoe het verder gaat met het verfrissende initiatief uit Slovakije. Wordt het snel gewurgd en gesmoord? Of zal de toekomstige premier Robert Fico erin slagen de Slovaakse soevereiniteit te handhaven en de zo nodige kritische noot in de EU blijvend te laten horen?
Zie: German Foreign Policy, 23/10/2023: “Alarmbereitschaft wegen der Slowakei”