De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een miljoen mensen zonder water

Een miljoen mensen zonder water

zaterdag 9 september 2017 16:22
Spread the loveBron: NOAA

Een miljoen mensen zonder water, 24000 evacués en 38 dorpen zonder contact met de buitenwereld. Er zijn nog geen doden gevallen, volgens de laatste informatie. Dat zijn de gevolgen van Irma in de Dominicaanse Republiek tot nu toe. De orkaan Irma heeft veel meer schade toegebracht op eilanden als St. Maarten, Barbuda en op andere plaatsen.
Helaas is de drinkwatervoorziening in het geding, en dat kan ernstige gevolgen hebben. Er zijn 30 aquaducten buiten bedrijf gesteld omdat het water door zand en modder verontreinigd is en niet gebruikt kan worden.
Diverse bruggen hebben het begeven door de druk van de snelstromende, overvolle rivieren. Volgens de toezichthoudende instantie op waterwegen en bruggen, IMAPA zijn omgevallen bomen die het elektriciteitsnet onderbreken verantwoordelijk voor veel van de onderbrekingen in de watervoorziening.
Inmiddels verblijven nog 12829 personen in nood opvang gelegenheden als kerken en scholen. Daar staat tegenover dat sommige kerkgebouwen die door de autoriteiten waren aangewezen als noodopvang, door hun pastores eenvoudig niet geopend werden.
Een kleine 108 woningen zijn permanent beschadigd en onbewoonbaar. Daarbij moet de lezer niet vergeten dat veel huizen hier in de Dominicaanse Republiek, en ook op andere eilanden in de Caraïben, nog uit hout opgetrokken worden, met blikken golfplaten als dakbedekking.
Bovendien staan nog eens 314 woningen onder water, en veel schade is nog niet gemeld door plaatselijke autoriteiten.
Het Nationale Meteorologische Bureau meldt dat vandaag de vochtigheidsgraad van de lucht nog heel hoog is, dat is meteorologisch voor; het gaat nog veel meer regenen. Er worden plaatselijke regenbuien met onweer en bliksem voorspelt met windstoten tot vanavond laat en vroeg in de nacht, vooral in het zuidwesten en westen van het land
Ondertussen houdt de Rampenbestrijdingsdienst nog vijf provincies onder Waarschuwingsfase Rood, Samaná, María Trinidad Sánchez, Puerto Plata, Dajabón en Valverde.
De Nationale Gaarkeukens; Comedores Económicos del Estado hebben gisteren duizenden maaltijden gedistribueerd, zowel gekookt als in gronstoffen, aan de getroffen families in Samaná en Sánchez Ramírez, en de administrateur van de organisatie, Nicolás Calderón houdt de mobiele keukens open totdat de situatie zich normaliseert.
Er wordt 539421 liter drinkwater gedistribueerd in de getroffen gebieden, opvangplaatsen, clubs, verenigingen en buurten in de hoofdstad Santo Domingo.

Typ of plak de tekst in dit veld…

take down
the paywall
steun ons nu!