De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een klein getuigenis, maar van betekenis, misschien toch

donderdag 24 juni 2021 16:41
Spread the love

Vandaag draag ik een wit hemd met blauwe ruitjes. Maar waar ik het wilde over hebben is het hangertje. Mijn vrouw en ik dragen dit symbooltje met enthousiasme sinds wij het ergens op reis vonden. Kan je de twee grote symbolen herkennen die erin verenigd zijn?

 

– Het kruis dat symbool staat voor leven en boodschap van Messias Jezus aan de ene kant.

Een leven dat zich laat leiden door het principe geregeld moeite te doen voor je medemens die veel last of leed doormaakt. En door het geloof, voor mij persoonlijk de ervaringswetenschap, dat het dan achteraf extra goed met je komt. Ook al is het na een tijdje zoeken, zuchten en vasthoudend wijsheid vergaren. Wijsheid, waar altijd verdriet achter steekt. Maar wat een grote “goudklomp” vertegenwoordigt.

 

– Het tweede symbool gaat ook over de Liefde, maar het vult de Naastenliefde van onze Europese traditionele Religie aan op hedendaagse wijze. Her hartje verwijst naar de liefde in het gezin. Naar de liefde tussen moeder en kinderen. En naar de machtige liefde tussen seksuele partners m/v. Het sympathieke symbool verwijst naar de wonderkracht die Eros heet. Naar al het geluk dat in het menselijke lichaam schuilt.

 

Knuffelen, ja!… En de tederheid, die altijd zoveel troost biedt voor ieder die al gekwetst is. En de seksuele Liefde. Die zoveel kleur, vuur, voldoening, vrede, rust, troost en zelfbewustzijn kan genereren. Zoveel speelse verbinding en blijdschap tussen mensen. (Ook al is het zaak, zoals met het echte ‘vuur’, er te leren mee omgaan. Anders kan je eraan verbranden.)

 

Wist je overigens dat zoölogen die antropologie bedrijven zoals de Engelse Desmond Morris aangeven dat je in de vorm van het bekende hartje in feite de billen en de borsten terug kan vinden? Is dat geen vrolijke volwassen-ondeugende wetenschap?

 

Meer mooie inzichten over de Liefde vind je o.a. in “De Tederheid” van cultuur- en natuurfilosoof Ton Lemaire; in de boeken over gezin, liefde, relatie en geluk van professor en therapeut Piet Nijs; in de boeken van zijn collega’s Marcel Ploem, Alfons Vansteenwegen, Rika Ponnet, Goedele Liekens, Jürg Willi en anderen.

 

Wat de gelovige, steunende liefde betreft had ik zelf bijzonder veel aan de diepzinnige werken van de Zwitserse bijbelfilosofe en moeder Lytta Basset. Zoals “De eeuwige vergiffenis – Le pardon éternel” en “Heilige Woede”. Ook de werken van de Leuvense priester en hoogleraar Roger Burggraeve kan ik aanraden, zoals “Gedreven tussen goed en kwaad”, en voor wie op minder geleerde manier leeft en denkt, zou ik de bezinningen van een Toon Hermans of van de Bond Zonder Naam aanraden. En natuurlijk vind je veel motiverende inzichten in Kerk en Leven en Tertio.

 

Om de diepgelegen schatten in de Bijbelse teksten naar boven te halen en weer kracht te geven, gebruik ik persoonlijk graag het inleidende boekje van de ziekenpastor en begenadigde bijbelleraar Loed Loosen. Een parel van een pater (Jezuïet) is die man geweest. Zijn wijze en inspirerende boek is al wel vijftien keer uitgegeven: “Het derde Testament. De Bijbel verder schrijven”. In elke boekhandel te bestellen, in geleerde boekhandels zoals Peeters in Leuven, altijd in voorraad.

 

 

Wat de generale liefde voor het leven, voor onderzoekend in het leven staan, en de liefde voor de dieren & de Grote Natuur betreft, verwijs ik graag nog eens naar de twee “gouden boeken” van de dierengedragkenner van wereldklasse, Konrad Lorenz. Met “Mens en hond” en “Ik sprak met viervoeters, vogels en vissen” schreef hij boeken die in de afdeling Young Adults kunnen staan; zo mooi zijn ze echter, dat ik ze ook als volwassene graag herlees. Een soort wetenschappelijke Disney is Lorenz dus. Hij ontving de Nobelprijs.

 

Door dit houten hangertje te dragen, straal je dus een grote en positieve Boodschap uit!

 

Wij vonden het na een wandeling in de wouden van de adellijke familie de Merode in de winkel van de abdij van Averbode. We hebben daar ook goed gegeten in het mooie vernieuwde restaurant in de oude schuur.

 

Post Scriptum

Vandaag is een speciale dag. Zowel vanuit het standpunt van de voorouders, als in het christendom en voor herboristen.

24 Juni is de naamdag van Sint-Jan, de man die gekleed in een ruwe mantel afstand nam van de maatschappij, mystiek zocht in de woestijn en bij wie mensen kwamen om zich te laten dopen, om een nieuwe start te maken. In de traditionele geneeskunde, werd op deze dag, eigenlijk in de nacht, volgens de recepten in de oudste boeken, de bladeren, bloemen en stengels van het Sint-Janskruid geplukt. Na ongeveer vier weken trekken, had je een genezende, deugddoende olie voor de huid en de spieren, met de kenmerkende rode kleur, volgens het sap van die mooie gele bloem. Zoals trouwe lezers zullen hebben gemerkt, bieden religieuze feestdagen mij persoonlijk vaak geïntensiveerde inspiratie. Dat spoort met mijn ervaringskennis en geloof in “de magie van het moment” in ons bestaan.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!