De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Eén jaar na de opstand van de moto boys in Brazilië

vrijdag 2 juli 2021 01:44
Spread the love

(Brussel) Op 1 juli 2020 legden de moto boys in Brazilië het werk neer. De corona-pandemie heeft hen veel werk aangeleverd en veel nieuwe moto boys kwamen erbij. De prijzen daalden echter voor een ritje. Daardoor dat er een georganiseerde staking uitbrak. Ondertussen één jaar later is er niets veranderd.

Galo is een moto boy die een jaar geleden het anti-fascistisch front voor moto boys oprichtte. Zoals alle Brazilianen begon hij op jonge leeftijd als office boy en ging dan voor een zaak werken als moto boy, nu moet hij beginnen werken voor een applicatie onder schijnzelfstandigheid met slechte arbeidsvoorwoorden. Door zijn protest is zelf niet meer welkom op de applicaties.

Deze precariteit is een gevolg van de ontluikende diensteneconomie in Brazilië. Brazilië dat van oudsher een land is van landbouw en beperkte industrie. Tijdens de militaire dictatuur (’64 tot ’85) werd er nog gedacht dat de industrie helemaal ging verdwijnen.

Ondertussen zien we steeds vaker een onderlaag ontstaan die zich lid maakt van de Trabalhadores sem Teto (de dakloze arbeiders), de beweging van Boulos, de te kloppen man in Brazilië en meer bepaald in São Paulo. Dit lompenproletariaat geraakt steeds beter georganiseerd en speelt vaker een rol van betekenis in Brazilië.

lees vorig artikel hierover

Meer info: wetenschappelijk artikel

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!