De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een heter lichaam is beter in het bestrijden van ziekten

Een heter lichaam is beter in het bestrijden van ziekten

woensdag 3 oktober 2018 17:38
Spread the love
Geschreven door: GMI verslaggever

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd door GreenMedInfo LLC, 2018. Vertaald en geplaatst met schriftelijke toestemming.
Vetaling: Gone Native Translations

Een “warm lichaam” hebben heeft meer voordelen dan ooit tevoren, volgens nieuwe wetenschappelijke bevindingen over de rol die een verhoogde lichaamstemperatuur speelt bij het bestrijden van infecties en het afweren van ziekten.

Een onderzoek uit 2018 naar de rol die temperatuur speelt in de ontstekingsreactie van het lichaam heeft aangetoond dat hoe hoger onze lichaamstemperatuur is, des te effectiever ons immuunsysteem wordt bij het bestrijden van tumoren, het genezen van wonden en het bestrijden van infecties.

Onderzoekers aan de universiteiten van Warwick en Manchester in het VK publiceerden onlangs de studie getiteld: “Temperatuur reguleert NF-KB-dynamica en functie door timing van A20-” transcriptie,[1] in de Proceedings van de National Academy of Sciences in de VS. Onderkennend dat ontstekingen vaak gepaard gaan met veranderingen in lichaamstemperatuur, onderzoekers probeerden de kloof te dichten met informatie over hoe deze fenomenen kunnen worden verbonden.

Gebruikmakend van een experimenteermethode met wiskundige modellen, werkten onderzoekers van het Universiteits Wiskunde Instituut samen met biologen, specialisten in infectieziekten, epidemiologen en andere wetenschappers om deze systemische interacties beter te begrijpen. Deze modellen werden gebruikt om cellulaire reacties op ontstekingen te berekenen, zoals hoe kleine toename van lichaamstemperatuur van invloed is op specifieke genen, inclusief de belangrijkste ontstekings regulatoren.

Biologen concentreerden zich op de werking van een eiwit genaamd ‘Nucleare Factor ?B (NF-kB). Wanneer ontstekingsmarkeerders zich in de bloedbaan bevinden, schakelen NF-?B-eiwitten “in” door in en uit de kern van cellen te bewegen, waarbij genen in reactie op ontsteking worden in- en uitgeschakeld. Deze cellulaire signalering werkt op een biologische klok, waarbij cellen een bepaalde tijd worden geactiveerd om te reageren op de waargenomen bron van ontsteking. Een gezonde NF-?B-reactie stelt het lichaam in staat tumoren en infecties effectief te onderdrukken en helpt bij snelle wondgenezing. Een ongecontroleerde NF-KB-respons is geassocieerd met ontstekingsziekten zoals psoriasis, reumatoïde artritis, en ziekte van Crohn.

Wiskundige modellen werden gebruikt om de correlatie van de snelheid van deze NF-KB “klok” met veranderingen in lichaamstemperatuur te testen. Onderzoekers ontdekten dat als de lichaamstemperatuur lager is dan normaal, rond 94?, 34.44°C, de NF-?B klok vertraagt. Dit vertraagd de respons van het lichaam op wonden en infecties. Wanneer de lichaamstemperatuur hoger is dan normaal (> 98.6?, 37°C), zoals in het geval van koorts, de NF-?B klok versnelt en blijft toenemen met elke mate van opleving van de lichaamstemperatuur. Deze verhoogde fysiologische reactie op ontsteking is geassocieerd met snelle wondgenezing, minder en kortere infecties, en er zijn zelfs anti-kankervoordelen.

Onderzoekers voorspelden correct dat een eiwit genaamd A20 een cruciale rol in dit proces speelt. Wanneer A20, de centrale poortwachter in ontsteking en immuniteit,[2] tijdens experimenten van cellen werd verwijderd, verloor de NF-KB-klok zijn correlatieve verbinding met lichaamstemperatuur. Deze verbinding helpt ons te verklaren waarom onze lichamen tijdens de 24-uursdag door normale veranderingen in lichaamstemperatuur (+/- 1,5 graden) gaan.

Hoofdwiskundige David Rand, hoogleraar wiskunde en lid van het Zeeman Institute for Systems Biology and Infectious Disease Epidemiology van de University of Warwick, merkte op: “De lagere lichaamstemperatuur tijdens de slaap kan een fascinerende verklaring bieden voor hoe ploegarbeid, jetlag of slaapstoornissen verhoogde ontstekingsziekte veroorzaken. ” Onderzoekers concludeerden dat de cellulaire respons op ontsteking “mechanistisch en functioneel kan worden gereguleerd door de temperatuur”, waardoor de weg wordt geëffend voor nieuwe geneesmiddelen die de ontsteking onder controle houden door het A20-eiwit nauwkeuriger te richten.

Professor Mike White, leidende bioloog van de Universiteit van Manchester, merkte op dat deze bevindingen ons begrip van waarom “influenza en verkoudheid epidemieën de neiging hebben om erger te zijn in de winter als de temperatuur lager is, en dat “muizen die een hogere lichaamstemperatuur hebben minder last hebben van ontstekingen en kanker.”

White: “Deze veranderingen kunnen nu worden verklaard door veranderde immuunresponsen bij verschillende temperaturen.”

Koorts is een normaal onderdeel van een gezonde immuunrespons die vaak wordt overwonnen door overreactie. Koorts wordt geproduceerd wanneer we in contact komen met bijvoorbeeld toxines, E. coli-bacterie, die pyrogenen in de bloedbaan introduceren. Pyrogenen zijn toxines die het lichaam infecteren en een koortsreactie stimuleren. Het immuunsysteem identificeert pyrogenen als bedreigingen, die de hypothalamus waarschuwen om het lichaam aan te sporen hitte te genereren en vast te houden in de vorm van koorts.

Medicatie ontworpen om een ??therapeutische koorts te onderdrukken kan meer kwaad dan goed doen. Volgens de Harvard Medical School heeft een volwassene koorts wanneer zijn of haar temperatuur de 100,4 °F, 38°C overschrijdt. Een koorts wordt niet als medisch urgent beschouwd totdat deze hoger is dan 104 ?, 40°C,[3] op welk moment maatregelen moeten worden genomen om het lichaam af te koelen en onmiddellijk medische hulp gezocht moet worden.

Pyrogenen signaleren het immuunsysteem wanneer een gevaarlijk toxine in de bloedbaan is terechtgekomen. Maar hoe zit het met microtoxines waaraan we elke dag worden blootgesteld? Persistente organische verontreinigende stoffen zoals kunstmest uit agro-afval zitten in de bodem, lucht en water van de meeste plaatsen in Amerika, in mindere mate took van Europa. Zware metalen losgemaakt van de aarde door industriële operaties komen in de lucht terecht en sijpelen in de bodem en het grondwater. Weekmakers zoals ftalaten worden gevonden in navelstrengweefsel en moedermelk, en in de vetcellen van de meeste Amerikanen. De meesten van ons krijgen geen koorts elke keer als we naar buiten lopen, maar we moeten dit schijnbare gebrek aan lichamelijke reactie niet verwarren met een gebrek aan lichamelijk letsel.
“De dosis maakt het gif”, is meer dan alleen een spreekwoord; het is een chemische realiteit die heeft gezorgd voor twijfelachtige normen voor openbaar drinkwater, in massa geproduceerd voedsel en luchtkwaliteit in de Verenigde Staten en elders. Tot voor kort had de medische wetenschap de gevaren van laag gedoseerde toxines grotendeels verdisconteerd. Moeilijkheden met nauwkeurige testmethoden, evenals het onvermogen om snel beleid en procedurele veranderingen te beïnvloeden, zijn enkele van de redenen waarom wetenschappers deze vragen grotendeels niet hebben onderzocht. Gelukkig is dit de afgelopen tien jaar veranderd, engeen moment te vroeg: recente onderzoeken tonen aan dat toxines met een lage dosering tot de gevaarlijkste van alle blootstelling aan chemicaliën kunnen behoren.[4]

In een belangrijk onderzoek gepubliceerd aan het einde van 2017,[5] stelden wetenschappers vast dat wijdverspreide chemicalien en vervuilende stoffen proportioneel giftiger zijn bij lagere niveaus van blootstelling” en “we moeten bijna een nulpunt bereiken in de niveaus van blootstelling om de volksgezondheid te beschermen”. Andere recente studies hebben aangetoond dat microdoses de gezondheid kunnen en zullen beïnvloeden, inclusief een verhoogd risico op neurodegeneratieve ziekten,[6] hormonale stoornissen,[7] en een verhoogd risico op kanker.[8] Omdat we niet met onze vingers kunnen klikken en daarmee milieu-toxines weg kunnen doen, is een ijverige benadering van ziektepreventie het verbeteren van ons immuunsysteem en het efficiënt dumpen van gifstoffen op een regelmatige basis nodig.

Gelukkig hoeven we niet ziek te worden van koorts om de ziektebestrijdende voordelen van een verhoogde temperatuurcte oogsten. Er zijn natuurlijke manieren om onze lichaamswarmte te hacken die ook detox versnelt – en ze zijn vaak ronduit leuk! Of u nu een healthclub bezoekt of een doe-het-zelf-oplossing implementeert, hier zijn drie gezonde therapieën die u zullen helpen het vuur hoger te zetten.

Zweten moet je
Je lichaam heeft een krachtig, natuurlijk systeem om te ontgiften waarbij je niet hoeft te lijden onder de ongemakken van je ziek voelen Het enige dat u hoeft te doen, is uw favoriete oefening kiezen en zweten maar! Zweten is een van de belangrijkste mechanismen van de mensheid voor het elimineren van gifstoffen en het zuiveren van het lichaam. Zweten verhoogt op natuurlijke wijze de lichaamstemperatuur, dumpt afval en stimuleert de biochemische activiteit, waaronder een verhoogde circulatie van bloed en lymfevocht.

Een studie uit 2011 gepubliceerd in de Archives of Environmental and Contamination Toxicology, constateerde dat gevaarlijke metalen en petrochemicaliën werden gedetecteerd in het zweet van studiedeelnemers die niet werden gezien, of werden gezien in verschillende niveaus, in urineonderzoek en bloedserum tests uitgevoerd op dezelfde patiënten. Deze bevinding bracht onderzoekers ertoe om te pleiten voor “zweetanalyse die moet worden beschouwd als een aanvullende methode voor het monitoren van bioaccumulatie van toxische elementen bij de mens.”

Je kunt zweten met intensieve lichaamsbeweging of op een meer ontspannen manier gaan zonnebaden. Zonnebaden verhoogt de lichaamstemperatuur wanneer fotonen de huid binnendringen, waardoor de productie van Vitamine D en het water in onze cellen geactiveerd worden. UV en stralingswarmte maken de lading, polariteit en geleidbaarheid van H2O sterker, terwijl bloed, lymfe en andere lichaamsvloeistoffen dunner worden. Dit versnelt de circulatie, het verplaatsen van zuurstofrijk bloed en afvalproducten. Een paar keer per week een diepe, zuiverende zweetbeurt krijgen, kan de efficiëntie waarmee onze lichamen deze alledaagse gifstoffen verwijderen enorm verbeteren.

Saunatherapie
Een andere low-impact optie voor het verhogen van de lichaamstemperatuur is saunatherapie. Sauna’s kunnen in vele vormen worden genoten, waaronder een traditionele droge sauna, een stoomsauna en een infraroodsauna. In een droge sauna wordt de luchtvochtigheid tussen 10-20% gehouden, met temperaturen tot 185 ?. Lichaamstemperaturen bereiken gemakkelijk een hoger niveau tijdens de sauna en kunnen voor de meeste personen gedurende ongeveer 15-30 minuten veilig worden volgehouden.

Een droge of Finse sauna is in veel landen de norm en wordt algemeen beschouwd als een gezonde manier om het lichaam te zuiveren en te ontspannen. Maar de voordelen van sauna reiken veel verder dan ontspanning. Een studie uit 2002 introduceerde 20 patiënten met chronisch hartfalen in dagelijkse, 15 minuten durende saunasessies. De resultaten toonden aan dat 17 van de 20 patiënten de vasculaire en hartfunctie hadden verbeterd na slechts twee weken sauna-therapie.

Natte of stoomsauna heeft andere gezondheidsvoordelen. Stoom is genezing voor vele ademhalingsaandoeningen en kan diep doordringen in pijnlijke spieren.

Bubbelbaden kunnen temperaturen van 104 ? bereikenen voor sommigen is het een zachtere manier om meer lichaamswarmte te krijgen. Volgens Harvard Health, “bleek uit een studie van 15 mannen met coronaire hartziekte dat 15 minuten in een bubbelbad minder circulatiestress veroorzaakten dan 15 minuten op een hometrainer.” Heet baden heeft ook aangetoond dat het veilig hoge bloeddruk verlaagt.[9]

Infraroodsauna’s gebruiken warme, infraroodverwarmers om lichtgolven uit te stralen die worden geabsorbeerd door het oppervlak van de huid. In een studie van 2010 werden ifrarode en stoomsaunas vergeleken. De onderzoekers ontdekten dat het zweet van de infraroodsaunas meer bismuth, cadmium, chroom, kwik en uranium bevatte. De stoomsauna veroorzaakte hogere niveaus van arseen-, aluminium, kobalt, koper, mangaan, nikkel, loodtin, thallium en zink worden uitgescheiden.

Welke vorm van sauna je ook kiest, je kunt een nog grotere immuniteitsverhoging bereiken door in koud water te duiken tussen de warmte zittingen. Deze snelle temperatuurverschuiving roert lichaamsvloeistoffen die stagnant zijn geworden door perioden van inactiviteit en is geweldig voor het verbeteren van de bloedsomloop.

Thermotherapie
Therapeutische verwarming of thermotherapie is van toepassing op elke vorm van therapie waarbij warmte wordt toegepast om fysieke verbetering of verlichting van symptomen te bereiken. Of het nu gaat om het aanbrengen van een warmwaterkruikje op een pijnlijke spiergroep of het nemen van een warm bad met Epsom-zouten, thermotherapie kan een lage lichaamstemperatuurverhoging bereiken en is een nuttige vorm van gemakkelijk te renderen comfort en verlichting van pijntjes.

Heatwraps en pads worden met grote doeltreffendheid gebruikt voor het behandelen van spierspasmen, hernia’s, oogpijn en andere soorten musculoskeletale problemen.

Een onderzoek uit 2002 wees uit dat warme paraffine wasbaden nuttig waren voor het verbeteren van bewegingsbereik bij patiënten Reumatoïde artritis.[10] Objectieve verbeteringen werden gezien in het vermogen om vingers samen te knijpen, verbeterde greepsterkte en verminderde pijn en stijfheid in vergelijking met controles na vier opeenvolgende weken van behandeling. Behandelingen zoals deze kunnen een nuttige aanvulling zijn op de behandeling van traditionele artritis en kunnen de behoefte aan gebruikelijke pijnstillers verminderen.

Thermotherapie is niet beperkt tot alledaagse toepassingen zoals verwarmingspads – je kunt warmte ook vinden als een laserstraal gebruikt om kanker te bestrijden. Intense hitte wordt via infraroodlaser in de ogen van kankerpatiënten gericht, waar het effectief de tumorcellen van retinoblastoom die zich in het oog vormen, verwarmt en doodt.[11] Andere low-level lasertherapieën worden gebruikt voor de behandeling van chronische pijn[12] en artritis, met andere therapeutische toepassingen voor laser die momenteel in ontwikkeling is.
Ga naar GreenMedInfo voor meer informatie over efficiënte manieren om uw gezondheid te hacken Onderzoeksdatabase.

Referenties
[1] http://www.pnas.org/content/early/2018/05/09/1803609115/tab-article-info
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2659177/
[3] https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/fever-in-adults2
[4] https://doi.org/10.1371/journal.pbio.2003066
[5] IBID
[6] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214750015300974
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23867546
[8] https://www.nature.com/articles/bjc2011489
[9] https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/saunas-and-your-health
[10] https://www.cochrane.org/CD002826/MUSKEL_thermotherapy-heat-treatment-for-treating-rheumatoid-arthritis
[11] https://www.cancer.org/cancer/retinoblastoma/treating/thermotherapy.html
[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137223/

Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies, diagnose of behandeling. De hier weergegeven meningen komen niet noodzakelijk overeen met die van GreenMedInfo of haar personeel.
© GreenMedInfo LLC. This work is reproduced and distributed with the permission of GreenMedInfo LLC. Want to learn more from GreenMedInfo? Sign up for the newsletter here http://www.greenmedinfo.com/greenmed/newsletter. “

take down
the paywall
steun ons nu!