De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een gesubsidieerd instituut dat van ons allen is?

Geen commentaar.

zaterdag 21 juni 2014 13:52
Spread the love

Watsdeheisa? The story so far : Een orgietje van Intentieprocessen

Racisme! Reactie van/in de Vlaamse kranten: De Standaard versus De Morgen.

Loopt een beetje uit de hand deze discussie. Je vraagt je af hoeveel Brusselse migranten deel uit maken van het KVS-publiek. Je kan enkel lachen als de Ivoren Toren Culto’s statements ondertekenen en met de vinger wijzen naar “die krant, die journalist…” daarmee zichzelf boven De Racistische Andere hijsend. Het ultieme bewijs dat we allemaal racistisch zijn, tiens.

België telde op 1 januari 2013 1.195.122 vreemdelingen (mensen die legaal in België verblijven en niet de Belgische nationaliteit hebben), op een totaal van 11.099.554 inwoners. Je ziet hun vlaggen overal opduiken tijdens de Wereldbeker Voetbal: Italianen, Fransen, Nederlanders, Polen, Roemenen, Bulgaren, Marokkanen, Grieken, Turken, Congolezen, Russen…

Iets meer dan 20% van de Belgen heeft allochtone roots, in Brussel bijna 70% (voornamelijk Marokkanen), in Vlaanderen 13,3 %, in Wallonië 22,5 %. Noch in De Standaard, noch in De Morgen valt daarvan iets te bespeuren, met het eeuwige excuus dat de “klassieke instroomkanalen te weinig kleur opleveren”. Ondertussen op de redactie: enkel Vlaamse namen, met af en toe een gastbijdrage van een perfect geassimileerde bruine pen, groomed at our best Universities

De vraag zou moeten zijn: wanneer nemen we de gewone “vreemde Belgen”, al dan niet met de Belgische nationaliteit, eindelijk eens ernstig? Op televisie zie je ze niet, in de media komen ze enkel aan bod als er eentje op schoolreis naar Syrië vertrekt. De oude Belg heeft schrik van de Nieuwe Realiteit en stemt Geelzwart. De Slimme, Multiculturele Belg is het Noorden kwijt en kruipt in de pen om de Domme, Racistische Belg de les te spellen.

Wat blijft: we houden het Onder Ons.

Geen enkele Volkse Marokkaan of Mehdi Modaal (zonder universitaire subsidies) laat zich horen in het debat. Die kijken rustig naar Al Jazeera en vallen onze vrouwen lastig op straat, n’est-ce pas.

Maar zwijg stil, want alles is taboe.

take down
the paywall
steun ons nu!