De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Een bijzonder gebouw /Solidariteitsbetoging voor de Mapuches!
Betoging, Chili, Molenbeek, Solidariteit, Bijzonder gebouw -

Een bijzonder gebouw /Solidariteitsbetoging voor de Mapuches!

donderdag 9 september 2010 01:53
Spread the love

Uitnodiging voor de inhuldiging van een bijzonder gebouw

We hebben het grote genoegen om u uit te nodigen op de inhuldiging van het gebouw “L’Espoir” in de Finstraat in Molenbeek.
De Finstraat is een smal, nogal grijs straatje in de buurt van het Kanaal. Hier is de afgelopen jaren gewerkt aan de realisatie van een droom : een vervuild, braakliggend terrein omtoveren tot een stukje Brussel op zijn allerbest.
Het project dat hier gerealiseerd werd toont hoe de stad ook zou kunnen zijn, kan zijn: toegankelijk voor iedereen, duurzaam, solidair, rechtvaardig, en mooi.
De 14 woningen die daar op 17 september ingehuldigd worden hebben hun naam niet gestolen. L’Espoir, de hoop, is de naam die de bewoners voor hun project kozen. 
De gezinnen die hier gaan wonen zijn al vier jaar intensief bezig met de voorbereiding van het project, samen met het Woningfonds (de bouwheer), en Buurthuis Bonnevie en Cire, de twee verengingen die er mee vorm aan gaven.
Dankzij de hulp van de gemeente Molenbeek, het Grootstedenbeleid en het Brussels Gewest, zullen 14 gezinnen met een beperkt inkomen hier eigenaar kunnen worden van appartementen die een voorbeeld zijn op het vlak van duurzaam bouwen. De architect, Damien Carnoy, is er in zijn ontwerp volledig in geslaagd de wensen van de bewoners vorm te geven, in een gebouw met een sterke uitstraling.
Het gaat om een passiefgebouw, dat ook door materiaalkeuze (houtskeletbouw) en concept de bakens voor hoe betaalbare woningen er kunnen uitzien verzet. 

Na jaren hard werken is het nu tijd om te feesten!
Op vrijdag 17 september organiseren het Woningfonds, Buurthuis Bonnevie, CIRE en de bewonersvereniging l’Espoir de inhuldiging.  Na het officiële gedeelte worden, vanaf 14u, de deuren wijd open gezet voor de buurt en voor de stad.

Vanaf 14 u :
– Iedereen welkom voor een geleid bezoek aan het gebouw.
Tentoonstelling met aandacht voor de totstandkoming van het project, voor de technische aspecten van het gebouw, en voor passief bouwen.
Ook het Zuidpool-onderzoeksstation “prinses Elisabeth”, waarmee l’Espoir verbroederd is, zal worden voorgesteld, en Alain Hubert, de peter van het project in de Finstraat zal aanwezig zijn.
een reeks portretten van de bewoners “Veertien gezinnen onder een dak”, door fotografen Catherine Antoine en Rebecca Lee
– Animaties voor groot en klein
Vanaf 18 u :
Barbecue
Optreden van Groupe Raiss Abdelmajid
Om 21 u :
Première van de film “Toit(s)” (40 min).
De cineaste Delphine Duquesne volgde enkele mensen die met het project bezig zijn gedurende de laatste maanden voor de verhuis.
Deze documentaire film brengt het boeiende verhaal achter het gebouw. (in samenwerking met GSARA).

Meer inlichtingen op onze blog http://espoirmolenbeek.blogspot.com of Tél op 024 107 631

Bron : Geert De Pauw  

________________________________________________________________

In solidariteit met de Mapuche politiek gevangenen die in hongerstaking zijn!

Start: 10/09/2010 – 17:00

End: 10/09/2010 – 18:00

De media stond vol over de 33 Chileense mijnwerkers die begin augustus na een mijnongeval in goede gezondheid bleken te zijn. Maar geen woord werd gerept over de Mapuche indianen die omwille van politieke redenen gevangen zitten in het Zuiden van Chili en begin juli in hongerstaking gingen. Oproep voor een betoging deze vrijdag aan de Chileense ambassade!

 Bron : Arlac / Intal

Luc Schrijvers is lid van Intal.

take down
the paywall
steun ons nu!